Σελίδες

Τρίτη, Μαρτίου 31, 2009

λογοκλοπή στο διαδίκτυο

Πηγή: εκδόσεις Κέδρος: www.kedros.gr

Το αλίευσα από τις σελίδες ενός blog που παρακολουθώ και το δημοσίευσα αφού αφαίρεσα τα στοιχεία των προσώπων που εμπλέκονται , αφού άλλωστε δεν μας ενδιαφέρουν.



ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΛΟΓΟΚΛΟΠΗΣ

ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ

Κάτω από τις ιστοσελίδες του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κι ανάμεσα στις εργασίες που βρίσκονται αναρτημένες στο μάθημα της Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης, το οποίο διδάσκει ο κύριος Σ. Κ., εντοπίστηκε εργασία, με τίτλο «Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διαδίκτυο: νέα δεδομένα για ... », Κέρκυρα, 2005-2006. Την εργασία υπογράφουν οι φοιτήτριες του Τμήματος Ε Κ., και Α Ν.

Τα αρχεία ήταν αναρτημένα στις θέσεις: ……..

και τώρα βρίσκονται αναρτημένα στις θέσεις

………………………………………………..

Στη συγκεκριμένη εργασία, περιέχεται ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ αντιγραφή (=τίτλος, πλήρες και ακριβές περιεχόμενο, βιβλιογραφία), χωρίς καμία αναφορά στην πηγή, από την ανακοίνωση της κυρίας Σ. Ν., η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με θέμα την Ανοιχτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και δημοσιεύεται στα οικεία πρακτικά του Συνεδρίου ...


Πιο συγκεκριμένα: Από τις 25 σελίδες της αναρτημένης εργασίας των φοιτητριών οι 19 αποτελούν ΚΑΤΑ ΛΕΞΗ αντιγραφή της εργασίας της κυρίας Ν. Από τις υπολειπόμενες σελίδες, οι 2 αποτελούν εξώφυλλο και περίληψη της αντιγραμμένης εργασίας.

Η συγκεκριμένη εργασία, την οποία αντέγραψαν οι φοιτήτριες, περιέχεται ως έχει σε έντυπη μορφή, στο βιβλίο της Σ. Ν. και της Τ. Γ., Διαδίκτυο και διδασκαλία, εκδόσεις Κέδρος, 2001, σελίδες 283-296.

Οι φοιτήτριες του Τμήματος … αντέγραψαν προκλητικά ένα δημοσιευμένο κείμενο με θέμα τις αλλαγές που επέφεραν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο στη συγγραφή, την πρόσληψη, την αγοραπωλησία, τη διάδοση, την αρχειοθέτηση και την ανθολόγηση της λογοτεχνίας, καθώς και την διδακτική πρόταση, που συνοδεύει το θεωρητικό αυτό πλαίσιο ως εφαρμογή στην εκπαιδευτική πράξη.

Οι εκδόσεις Κέδρος και η συγγραφέας Σ. Ν. εκφράζουν την έντονη αποδοκιμασία τους για το φαινόμενο της λογοκλοπής.

Η επιστημονική και συγγραφική κοινότητα οφείλει να προστατέψει παραδειγματικά το πνευματικό της έργο από παρόμοια φαινόμενα.