Σελίδες

Δευτέρα, Νοεμβρίου 02, 2009

SymbioCity Η «πράσινη» πόλη των Σουηδών




Δεν πρόκειται για ουτοπία. Η «πράσινη» πόλη λειτουργεί και μάλιστα όχι μόνο στη Σουηδία αφού το πρότυπό της έχει ήδη «εξαχθεί» στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Βρετανία και αλλού. Η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει το δικό της πράσινο άλμα!




ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΕΝΙΟΥ Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
Εφημερίδα : Το βήμα
(Αποσπάσματα)

Το όνομά της σύνθετο, όπως ακριβώς και η ταυτότητά της. Ο λόγος για την πράσινη πόλη των Σουηδών, η οποία «συμβιώνει» αρμονικά με κάθε μορφή ανακύκλωσης για έναν και μοναδικό σκοπό: την ενεργειακή της ανεξαρτησία! Προωθώντας μια ολιστική, αειφόρο, αλλά πάνω απ΄ όλα λειτουργική αστική ανάπτυξη, η SymbioCity στοχεύει στη συγχώνευση πολλαπλών αστικών εφαρμογών, εκτοξεύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα και την εξοικονόμηση στα ύψη.
….

Πράσινα «τουβλάκια»

Το μυστικό του εντυπωσιακού σχεδίου κρύβεται στον συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, γεωθερμική) με διάφορες μορφές ανακύκλωσης απορριμμάτων και αποβλήτων, με στόχο την «κίνηση» της πόλης και τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
….
«Είναι σαν να χτίζεις με τουβλάκια Lego…Για παράδειγμα,μια πόλη μπορεί να αντικαταστήσει τα απορριμματοφόρα με ειδικά σημεία συλλογής σκουπιδιών, που μοιάζουν με ταχυδρομικές θυρίδες, όπου οι πολίτες ρίχνουν τα σκουπίδια που προηγουμένως έχουν διαχωρίσει (οργανικά, ανακυκλούμενα κτλ.) και στη συνέχεια, μέσω ενός υπόγειου δικτύου σωληνώσεων, αυτά μεταφέρονται απευθείας στα εργοστάσια επεξεργασίας τους»
Σαν ένα γιγάντιο παζλ, κάθε τμήμα της λειτουργικής πόλης συμπληρώνει ένα άλλο. Το σημαντικότερο όλων; Χάρη στην τεχνολογία, τίποτα δεν πάει χαμένο. Ο σχεδιασμός της πόλης γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται στο έπακρον τη θάλασσα, τις λίμνες, τους ποταμούς, το βρόχινο νερό, την ηλιοφάνεια και τη δύναμη του ανέμου. Σε ένα πρωτοποριακό δίκτυο σωληνώσεων διαχείρισης απορριμμάτων συλλέγονται τα σκουπίδια και στη συνέχεια μέσω αυτού οδηγούνται σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας, όπου και καίγονται. Από τις θερμοκρασίες οι οποίες αναπτύσσονται κατά την καύση τους παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, η οποία διοχετεύεται εκ νέου στα σπίτια. Τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε φυσικό λίπασμα για τις καλλιέργειες, ενώ ακόμη και τα απόβλητα της τουαλέτας, κατόπιν επεξεργασίας, μετατρέπονται σε βιοκαύσιμα για την τροφοδότηση των αστικών συγκοινωνιών. Η θέρμανση και η ψύξη των κτιρίων γίνονται με τη βοήθεια του νερού. Η δόμηση των σπιτιών ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να προσφέρει προστασία από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνονται εν ολίγοις στο ελπιδοφόρο «πακέτο» για ένα βιώσιμο και υγιές αύριο.


Στη SymbioCity όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «συμβιώνουν» αρμονικά, αλληλοσυμπληρώνοντας η μία την άλλη



Οι πολίτες συνιδιοκτήτες

Ποιο είναι όμως το κλειδί της επιτυχίας της πλήρους αποδοχής από τους πολίτες του εντυπωσιακού μοντέλου και των ριζικών αλλαγών τις οποίες προτείνει αυτό;

«… το μυστικό κρύβεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τους πολίτες να νιώσουν συνιδιοκτήτες του σχεδίου. … Αυτοί αποτελούν τον πυρήνα της όλης προσπάθειας…


Επένδυση και Παιδεία

Η οικονομική στήριξη ωστόσο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τέτοιες ριζικές αλλαγές….
Ο Σουηδός πρεσβευτής στη χώρα μας κ. Χόκαν Μάλμκβιστ είναι της άποψης ότι ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας που καταγράφει η Σουηδία στη λήψη μέτρων για την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος οφείλεται και στην Παιδεία. «Στη Σουηδία, πιστεύω, ότι τα σχολεία και η εκπαίδευση γενικότερα έφεραν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αλλαγής της συμπεριφοράς των πολιτών», μάς εξηγεί. «Τα παιδιά θεωρούνται ίσως οι πιο αποτελεσματικοί “λομπίστες” ενάντια στους γονείς· και για τον λόγο αυτό εάν διδαχθούν κάτι στο σχολείο μπορούν να γίνουν μικροί “πρέσβεις” των ιδεών αυτών απέναντι σε γονείς και φίλους, για ένα καλύτερο περιβάλλον. Πρόκειται για έναν επιπλέον τρόπο δέσμευσης του πληθυσμού» περιγράφει ο κ. Μάλμκβιστ.


Πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=296894&dt=01/11/2009