Σελίδες

Σάββατο, Μαρτίου 06, 2010

Την παραμονή της γιορτής της γυναίκας


 

 Η ανισότητα των δύο φύλων καλά κρατεί

Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει την ισότητα. Αν δεν γελάσατε μ’ αυτό το αστείο, υπάρχει άλλο ένα. Οι γυναίκες αμείβονται ισότιμα με τους άντρες. Μπορεί να μοιάζει με κρύο ανέκδοτο, όμως ακόμα και στην εποχή μας, που γυναίκες κυβερνούν χώρες ολόκληρες, πιλοτάρουν αεροπλάνα ή δουλεύουν στην οικοδομή, δεν έχει διασφαλιστεί η δίκαιη αμοιβή τους. Όχι να πληρώνονται περισσότερο επειδή είναι γυναίκες –αυτό θα ήταν διεστραμμένη άποψη περί ισότητας–, αλλά να πληρώνονται ανάλογα μ’ αυτό που προσφέρουν. Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθεί η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται όχι μόνον οικονομικά, αλλά και κοινωνικά.
Τα πλέον επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αποκαλυπτικά. Η μέση διαφορά στις αμοιβές ανδρών και γυναικών στην Ε.Ε. είναι σήμερα 18%, ενώ ειδικά στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται σε 22%. Σε καλύτερη μοίρα οι γυναίκες εργαζόμενες στην Ιταλία (4,9%) και στη χειρότερη στην Τσεχία με 26,2%. Για τη μείωση της διαφοράς αυτής σχεδιάζονται δράσης ευαισθητοποίησης των εργοδοτών και ενθάρρυνσης πρωτοβουλιών για την εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποκλείει, μάλιστα, και τη λήψη νέων νομοθετικών μέτρων. Η Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους και σε ανάλυση των επιπτώσεων διαφόρων επιλογών: αυστηρότερες κυρώσεις, μισθολογική διαφάνεια και τακτική υποβολή στοιχείων σχετικά με την πορεία του θέματος της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ερευνα του Ευρωβαρομέτρου καταδεικνύει ότι πάνω από 80% των Ευρωπαίων στηρίζει τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της διαφοράς.
Πηγή : Απογευματινή




Ισότητα στις υποχρεώσεις ανισότητα στα δικαιώματα

 

Ισότητα δύο ταχυτήτων υφίστανται οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από τη μια πλευρά εντείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις οι πιέσεις για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών (το παράδειγμα της χώρας μας είναι χαρακτηριστικό). Από την άλλη, εξακολουθεί να υπάρχει μια αισθητή διαφορά στις αμοιβές των δύο φύλων, με τις γυναίκες να κερδίζουν κατά μέσο όρο 17,6% λιγότερα από τους άνδρες για όμοια εργασία. Στην Ελλάδα οι γυναίκες αμείβονται με 22% λιγότερα, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
...
Οι διαφορές στις αμοιβές, όμως, δεν περιορίζονται στο θέμα της ίσης αμοιβής για όμοια εργασία.
Διάφορα αίτια μπορούν να εξηγήσουν αυτή την ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, τα κυριότερα από τα οποία είναι: Η εργασία των γυναικών εξακολουθεί συχνά να θεωρείται μικρότερης αξίας από την εργασία των ανδρών.
Τα στερεότυπα των φύλων περιορίζουν τις επιλογές σπουδών και εργασίας, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, με αποτέλεσμα τον έντονο διαχωρισμό ως προς τα δύο φύλα στην αγορά εργασίας.
Τα επαγγέλματα στα οποία κυριαρχούν οι γυναίκες αποτιμώνται λιγότερο σε σύγκριση με τα επαγγέλματα όπου κυριαρχούν οι άνδρες.
Το άνισο βάρος φροντίδας των παιδιών ωθεί τις γυναίκες να αναζητούν συντομότερο και πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας.
Οι μικρές διαφορές στις ωριαίες αποδοχές, πολλαπλασιασμένες πολλές φορές, οδηγούν σε χαμηλότερες αμοιβές καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, όπως χαμηλότερες συντάξεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της Ευρώπης υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας.
...
Πηγή : Ελευθεροτυπία