Σελίδες

Κυριακή, Δεκεμβρίου 21, 2008

Άσχημη Μαρία, όμορφη προπαγάνδα

Σαβ, 07/19/2008 - 17:05 (από το διαδίκτυο-ΠΗΓΗ:http://www.e-write.gr/posts/360)

αποσπάσματα



Τα τελευταία λίγα χρόνια προβάλλονται διεθνώς στην τηλεόραση με μεγάλη(;) επιτυχία σειρές που έχουν σαν θέμα τη ζωή και τα… πάθη μιας άσχημης νεαρής γυναίκας.

............................................................................

Είναι αυτές οι σειρές αντικομφορμιστικές; Θέλουν απλά να δείξουν ότι μια άσχημη γυναίκα μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια σε ένα κόσμο όπου το υποκειμενικό εξωτερικό κάλλος μοιάζει να είναι το μόνο διαβατήριο για την εργασιακή και κοινωνική καταξίωση; Φαινομενικά αυτό θέλουν να πιστέψουμε οι δημιουργοί τους. Λίγο πολύ σε όλες αυτές τις σειρές, ένα εξαιρετικά ‘άσχημο’ κορίτσι (πάντα με τα προκαθορισμένα πρότυπα των οίκων μόδας και των ινστιτούτων ‘ομορφιάς’) πιάνει δουλειά σε μια μεγάλη εταιρεία και αφού αντιμετωπίζει στην αρχή την προκλητική απέχθεια των συναδέλφων της, στο τέλος πετυχαίνει (πάντα με επιχειρηματικούς όρους) και γίνεται αγαπητή και διάσημη. Επίσης, μεταμορφώνεται ως διά μαγείας σε μια ‘καλλονή’.

Υποτίθεται ότι η σειρά είναι ενάντια στις διακρίσεις και ότι μια ‘άσχημη’ κοπέλα είναι το ίδιο ικανή και αξιόλογη με μια ‘όμορφη’. Τότε γιατί στο τέλος η ‘άσκημη’ γίνεται απαραιτήτως ‘όμορφη’; Γιατί η ‘άσχημη’ πρέπει να αποδείξει πολλά παραπάνω από μια ‘όμορφη’; Γιατί έτσι είναι η πραγματικότητα, θα πουν κάποιοι. Ακόμα και έτσι να είναι η πραγματικότητα –κάτι που δεν αποδεικνύεται- ακόμα και αν οι άνθρωποι είναι τόσο ρηχοί και μοχθηροί όσο θέλει να τους παρουσιάσει η σειρά, τότε γιατί αφού αποδεικνύει την αξία της, η ‘άσχημη’ μεταμορφώνεται σε ‘όμορφη’; Τελικά, το μήνυμα της σειράς μοιάζει να είναι ότι σε κάθε περίπτωση όλες πρέπει να δείχνουν ‘όμορφες’ σύμφωνα με τα διαφημιζόμενα πρότυπα.

Το σημαντικότερο, πιο ύπουλο στοιχείο που δίνει και τον τίτλο του παρόντος είναι η προπαγάνδα για τον τρόπο ζωής. Σε όλες αυτές τις σειρές η πρωταγωνίστρια δουλεύει σαν σκλάβα, δεν παραπονιέται ποτέ, αμείβεται άθλια και είναι και απόλυτα ευχαριστημένη. Θαυμάζει τα αφεντικά της και γενικά τους ανθρώπους που έχουν χρήμα, είναι διάσημοι και μέλη της νομενκλατούρας. Κάποια στιγμή, αφού αποδείξει την αξία της, η ‘άσχημη’ καταφέρνει να γίνει και η ίδια μέλος της αριστοκρατίας. Ακόμα και σε αυτόν τον παραμυθένιο κόσμο της σειράς, η αλήθεια δεν αποκρύπτεται εντελώς: οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες της ‘άσχημης’ παραμένουν στην κατάσταση σκλαβιάς. Έτσι το δίδαγμα βγαίνει αβίαστα: δούλευε σαν το σκυλί, μη σηκώνεις κεφάλι και ίσως κάποια στιγμή ανταμειφθείς............................................................

Η προπαγάνδα της οικογένειας αυτής των σειρών με πρωταγωνίστρια μια ‘άσχημη’ κοπέλα στοχεύει στην ιδεολογική καθυπόταξη των τηλεθεατών. Δούλευε και μη ερεύνα. Αν είσαι ‘άσχημος’, κοίτα να γίνεις ‘όμορφος’. Οι εργαζόμενοι άνθρωποι, οι αξιοπρεπείς καταπιεζόμενοι αυτής της κοινωνίας δεν έχουν ανάγκη από πλαστά πρότυπα ομορφιάς και από ιδεολογίες που προτρέπουν στην υποταγή, την αντιπαλότητα με τους συναδέλφους και την προσμονή να γίνουν και αυτοί κάποτε καταπιεστές στην θέση των καταπιεστών τους.