Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2009

θανατική ποινή στην Κίνα

Κίνα: θανατική ποινή για γάλα με μελαμίνη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009




Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση του σκανδάλου με το επιμολυσμένο με μελαμίνη βρεφικό γάλα στην Κίνα, εξαιτίας του οποίου έξι παιδιά πέθαναν και τουλάχιστον 300.000 νόσησαν.


Σε δίκη είχαν παραπεμφθεί συνολικά 21 άνθρωποι, μεταξύ αυτών τέσσερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας Sanlu, που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου.
Οι δύο άνδρες που καταδικάστηκαν σε θάνατο είναι οι Ζανγκ Γιουζούν και Γκενγκ Τζινπίνγκ. Ο πρώτος κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία της λειτουργίας παράνομου εργαστηρίου το οποίο παρήγαγε νοθευμένο βρεφικό γάλα σε σκόνη.
Ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος για την παρασκευή και πώληση νοθευμένων προϊόντων σε γαλακτοβιομηχανίες.



Η πρώην πρόεδρος της εταιρείας Sanlu, Τιαν Γουενχουά, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Στους άλλους τρεις κατηγορουμένους, πρώην στελέχη της Sanlu, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από πέντε ώς 15 χρόνια.


Δεκάδες άνθρωποι, τα παιδιά των οποίων νόσησαν εξαιτίας του επιμολυσμένου γάλακτος, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης έξω από το δικαστήριο, περιμένοντας την καταδίκη των υπευθύνων.


Η μελαμίνη είχε προστεθεί σε γαλακτοκομικά προϊόντα της Sanlu και άλλων κινεζικών εταιρειών προκειμένου να τα κάνει να φαίνονται πλούσια σε πρωτεΐνη.


Εξαιτίας της κατανάλωσης του νοθευμένου γάλακτος, περίπου 300.000 νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας και έξι βρέφη έχασαν τη ζωή τους.

Το σκάνδαλο πήρε τεράστιες διαστάσεις όταν αποδείχθηκε ότι νοθευμένα κινεζικά γαλακτοκομικά είχαν εξαχθεί σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

( TA NEA)

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις