Τρίτη, Νοεμβρίου 25, 2008

Σεξισμός, το κλειδί της επαγγελματικής επιτυχίας

Οι σοβινιστές άνδρες κερδίζουν περισσότερα χρήματα, δείχνει έρευνα. Οι σεξιστές άνδρες κερδίζουν 10.730 ευρώ τον χρόνο περισσότερα απ΄ ό,τι οι άνδρες με πιο προοδευτικές απόψεις



Υπάρχει λοιπόν ελπίδα και για τους σοβινιστές άνδρες. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι σεξιστές, εκείνοι δηλαδή που πιστεύουν ότι η θέση μιας γυναίκας είναι στην κουζίνα, κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα από τους άνδρες που έχουν πιο σύγχρονη σκέψη και θεωρούν πως οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. Πόσα περισσότερα; Περίπου 10.730 ευρώ τον χρόνο, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο.



Αντίστοιχα, οι γυναίκες που έχουν πιο φεμινιστικές απόψεις κερδίζουν κι εκείνες περισσότερα από τις ομόφυλές τους με παραδοσιακές απόψεις, όμως η διαφορά στους μισθούς τους φθάνει τα 1.893 ευρώ.



Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας πήραν συνεντεύξεις από 12.686 άνδρες και γυναίκες το 1979 και άλλες τρεις φορές έκτοτε- η τελευταία το 2005. Την πρώτη φορά που συνομίλησαν με τους ερευνητές, οι εθελοντές ήταν ηλικίας μεταξύ 14 και 22 ετών. Ρωτήθηκαν εάν πίστευαν ότι μια γυναίκα πρέπει να μένει σπίτι της, εάν το γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται, μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά τους στην εγκληματικότητα και εάν η γυναίκα θα πρέπει να φροντίζει την οικογένειά της.



Οι απαντήσεις


Πολλοί περισσότεροι άνδρες απάντησαν θετικά και στις τρεις ερωτήσεις, παρ΄ ότι η διαφορά μεταξύ των απαντήσεων ανδρών και γυναικών μειώθηκε σημαντικά καθώς περνούσαν τα χρόνια. Όμως όταν οι άνδρες κλήθηκαν το 2005 να δηλώσουν τους μισθούς τους, εμφανίσθηκε ένα εντυπωσιακό εύρημα. Εκείνοι που είχαν πιο «παραδοσιακές» απόψεις- τις οποίες κάποιοι θα χαρακτήριζαν σοβινιστικές- αποδείχθηκε ότι κέρδιζαν πολύ περισσότερα από τους προοδευτικούς.


Η έρευνα αυτή, που διήρκεσε 26 χρόνια, δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της αμερικανικής Επιθεώρησης Εφηρμοσμένης Ψυχολογίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σεξιστές φαίνεται να κερδίζουν παραπάνω χρήματα ακόμα και όταν παράγοντες όπως η μόρφωση, η περιπλοκότητα της δουλειάς και ο αριθμός των ωρών εργασίας ληφθούν υπόψη. Ανακάλυψαν επίσης ότι τα ζευγάρια όπου και οι δύο σύζυγοι συμφωνούσαν πως το ιδανικό μέρος για τη γυναίκα είναι το σπίτι, κέρδιζαν πολύ περισσότερα από τα ζευγάρια που διαφωνούσαν μεταξύ τους για το θέμα αυτό.


Τα ζευγάρια

Ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο Τίμοθι Τζαζ, από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας σχολίασε: «Αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι, στα παραδοσιακά ζευγάρια, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να εργαστούν οι γυναίκες εκτός οικίας. Παρ΄ ότι αυτό παίζει κάποιο ρόλο στα ευρήματά μας, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ακόμα και εάν λάβεις υπόψη σου όλους τους άλλους παράγοντες, οι παραδοσιακές γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους παραδοσιακούς άνδρες για ίση εργασία».


Σύμφωνα με τον Αμερικανό επιστήμονα, τα ευρήματα μπορεί να εξηγηθούν από το γεγονός ότι οι σεξιστές άνδρες ιστορικά κερδίζουν περισσότερα και πλέον έχουν προσωπικό συμφέρον να διατηρήσουν την κατάσταση ως έχει. «Οι άνδρες με παραδοσιακές αξίες θέλουν να διατηρηθεί η ιστορική διάκριση μεταξύ δουλειάς και οικιακών ρόλων», τονίζει. «Η έρευνά μας αυτό αποδεικνύει.




Αυτό συμβαίνει και σήμερα στους χώρους εργασίας, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες υποτίθεται ότι είναι ίσοι, τουλάχιστον στη συμμετοχή».


Πιο «παραδοσιακοί» οι θρησκευόμενοι


Η ΕΡΕΥΝΑ έδειξε επίσης ότι άνθρωποι των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονταν εκτός σπιτιού τείνουν να έχουν πιο παραδοσιακές απόψεις για τους ρόλους των δύο φύλων και ότι ζευγάρια- άνδρες και γυναίκεςπου είναι θρησκευόμενα έχουν πιο παραδοσιακές απόψεις για τις προτεραιότητες κάθε φύλου. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας υπολόγισε ότι θα χρειασθεί να περάσουν 187 χρόνια πριν οι γυναίκες αποκτήσουν ίσους μισθούς με τους άνδρες στη χώρα αυτή.


Η Μαγκνταλένα Ζάβις, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Ουιντσέστερ, λέει ότι οι διαφορές στους μισθούς μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες:


«Μπορεί να σημαίνει ότι οι πιο παραδοσιακοί άνδρες ενδιαφέρονται για την εξουσία, τόσο με την έννοια της πρόσβασης σε χρήματα αλλά και με την έννοια μιας πειθήνιας γυναίκας. Μια άλλη θεωρία βασίζεται στο ότι οι ιδιοκτήτες κάποιας εταιρείας είναι πιο πιθανό να δώσουν προαγωγή σε άνδρες οι οποίοι είναι οι μόνοι που εργάζονται στην οικογένειά τους, παρά σε γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι εργάζονται».

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις