Πέμπτη, Ιανουαρίου 22, 2009

Η κρίση χτυπά και την ανακύκλωση



Τελευταίο «θύμα» της οικονομικής κρίσης η βιομηχανία της ανακύκλωσης, με τη μείωση της ζήτησης των προϊόντων και των πακέτων που τα «φιλοξενούν», να δείχνουν τον δρόμο της ανεργίας σε εκατομμύρια εργαζόμενους.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση φαίνεται να «ανακυκλώνεται» σε όλες τις γραμμές παραγωγής και σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας, του μεγαλύτερου εισαγωγέα απορριμμάτων παγκοσμίως, η οποία αισθάνεται και από τη σκοπιά της ανακύκλωσης το μέγεθος της κρίσης.


Καθώς οι εξαγωγές της Κίνας γνωρίζουν για πρώτη φορά, έπειτα από την χρυσή «Ολυμπιακή εποχή», πτώση, η βιομηχανία της ανακύκλωσης καταρρέει σταδιακά. Σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών, ακόμη και πριν από δύο μήνες, ολόκληρη η αγορά χαρτιού της δυτικής ακτής των ΗΠΑ κατευθυνόταν στην Κίνα για επεξεργασία και δημιουργία πακέτων και δεμάτων που θα επιστρέφονταν πίσω. Ωστόσο, η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης έσπασε αυτόν τον κύκλο.


Επίσημα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κλείσιμο του 80% των μονάδων ανακύκλωσης και για τις επακόλουθες απολύσεις εκατομμυρίων εργαζομένων.


Info


Εάν το χαρτί αποθηκεύεται για περισσότερο από τρεις μήνες, είναι πολύ πιθανό να σαπίσει και να ελκύσει παράσιτα, γεγονός που το καθιστά άχρηστο. Έπειτα από αυτό, το χαρτί αποτεφρώνεται και στέλνεται σε χώρους ταφής απορριμμάτων.



Στην αγορά του σκραπ (χρησιμοποιημένων μετάλλων) οι τιμές έχουν πέσει κατά το ήμισυ ή και περισσότερο, γεγονός που επηρεάζει όλη την αλυσίδα, τα εργοστάσια, τους συλλέκτες ανακυκλώσιμων υλικών ακόμη και τους Κινέζους αγρότες που ενεπλάκησαν στη διαδικασία της ανακύκλωσης.


Ακόμη και οι έμποροι που δραστηριοποιούνταν στο Πεκίνο δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα. Ενώ αποθήκευαν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών περιμένοντας τις τιμές που εκτοξεύονταν στα ύψη, είδαν τελικά το εμπόρευμα τους να μένει σε αχρηστία. Ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων όπου η ασφάλεια ήταν άκρως ενισχυμένη, πολλά φορτηγά που κουβαλούσαν ή μετέφεραν ανακυκλώσιμα υλικά απαγορεύονταν να εισέλθουν στην πόλη.


Πρόσφατα μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης στον κόσμο, η κινεζική «Nine Dragons Paper», ανακοίνωσε πρόσφατα τα ετήσια αποτελέσματά της κάνοντας λόγο για οικονομική ανάκαμψη σε ορίζοντα δύο ή τριών ετών.


www.kathimerini.gr

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις