Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2009

Παγκόσμια μάστιγα η παχυσαρκία



«Δυστυχώς η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μάστιγα για την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και για τη χώρα μας που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του καταλόγου με τους παχύσαρκους λαούς» τονίζει σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κα Μ. Αναπλιώτου.

«Η παχυσαρκία, αναφέρει η κ Αναπλιώτου, δεν είναι απλώς αύξηση του σωματικού βάρους αλλά μας οδηγεί σε μονοπάτια σοβαροτάτων νοσημάτων με πολλαπλές επιπτώσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδιαιμία, και η αύξηση των καρδιοαγγειακών επιπλοκών (υπέρταση, στεφανιαία). «Για το λόγο αυτό, τονίζει από την πλευρά της η γραμματέας του Δ.Σ της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας κα Δ. Ζιάννη, στο μήνυμα της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην πρόληψη, για την αποφυγή της παχυσαρκίας. Η πρόληψη αρχίζει από την παιδική ηλικία. Αυτό σημαίνει προσπάθεια της οικογένειας για την διατήρηση σωστού βάρους του παιδιού, γιατί κατά την παιδική ηλικία μπαίνουν τα θεμέλια της παχυσαρκίας της ενήλικης ζωής. Στην φάση αυτή το παιδί, έμμεσα με το παράδειγμα της οικογένειας του, διδάσκεται την σωστή διατροφή, καθώς και την ύπαρξη του αθλητισμού στην καθημερινότητα του. Συνήθειες που συνήθως τον ακολουθούν και μετά ως ενήλικα».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Ο ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος. Ειδικά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι δυσμενέστερη. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το 42% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, έναντι του 38% του μέσου Ευρωπαίου. Περίπου τρία στα δέκα αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία και ένα στα έξι κορίτσια έχουν υπερβολικό βάρος. Τα στοιχεία αυτά κατατάσσουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων ευρωπαϊκών λαών.

……………………………….

Πηγή :Καθημερινή http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_22/10/2009_303681

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις