Πέμπτη, Φεβρουαρίου 04, 2010

. Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας το 2010

 

ΠΗΓΗ :Εφημερίδα  Ελευθεροτυπία


Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2010 Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας, σε μια προσπάθεια αφύπνισης για την αναγκαιότητα της προστασίας των οικοσυστημάτων. 

Οχτώ χρόνια πριν, οι κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν να μειώσουν το ρυθμό μείωσης της βιοποικιλότητας. Ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα κυρίως εξαιτίας της επέκτασης των ανθρώπινων πόλεων, της γεωργίας και των αναπτυξιακών έργων. Αναλύσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός απώλειας βιολογικών ειδών επιταχύνεται. Ο ρυθμός μείωσης της βιοποικιλότητας οδηγεί μάλιστα ορισμένους βιολόγους στις εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε στη μέση της έκτης μεγάλης μαζικής εξαφάνισης της Γης. Οι πέντε προηγούμενες προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα, όπως συγκρούσεις αστεροειδών.
Η εναρκτήρια εκδήλωση του Έτους Βιοποικιλότητας έγινε στο Βερολίνο, με κεντρική ομιλήτρια την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.
Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι με την εξαφάνιση φυσικών συστημάτων, όπως τα δάση και οι υγρότοποι, η ανθρωπότητα χάνει σταδιακά υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται δωρεάν, όπως ο καθαρισμός του αέρα και των υδάτων, η προστασία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η παροχή υλικών για στέγαση και θέρμανση.
(...)

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις