Σάββατο, Δεκεμβρίου 17, 2011

Εκλεισαν χθες οι αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα


Σταθμός στην πορεία καταπολέμησης της απειλής από το εργοστάσιο
BBC
ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ. Διεκόπη η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσί «εν ψυχρώ», αφού πέρασαν εννέα μήνες από τον φονικό σεισμό, το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου και την πυρηνική κρίση που επακολούθησε, ανακοίνωσε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα κατά τη διάρκεια σύσκεψης της δύναμης κρούσης αντιμετώπισης πυρηνικών κρίσεων .
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σταθμό στην πορεία καταπολέμησης της πυρηνικής απειλής από το εργοστάσιο, αλλά ο δρόμος έως την πλήρη αποσυναρμολόγηση των κατεστραμμένων αντιδραστήρων θα είναι δύσκολος και μακρύς. Πιθανώς να χρειαστούν αρκετές δεκαετίες μέχρι να ολοκληρωθεί.
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσί διαθέτει έξι αντιδραστήρες που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Σε τέσσερις από αυτούς η καταστροφή του συστήματος ψύξης προκάλεσε εκρήξεις κι απελευθέρωση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα αλλά και στη θάλασσα. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν γύρω από το εργοστάσιο ζώνη εκκένωσης σε ακτίνα 20 χλμ. Οκτακόσιες χιλιάδες κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν αφήνοντας τα πάντα πίσω τους.
(...)
Η Tepco, διαχειρίστρια του εργοστασίου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι η απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και ο κίνδυνος έκθεσης των πολιτών σε ραδιενέργεια έχει σημαντικά περιορισθεί και δεν ξεπερνά το όριο του ενός 1mSv κατ’ έτος.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης της ομάδας κρούσης, τόνισε ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό. «Ακόμα και αν βρεθούμε αντιμέτωποι με συμβάντα που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί κατά τρόπο ώστε τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο να διατηρούνται χαμηλά».
(...)

Τέλος, κάποιοι ειδικοί δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία των Αρχών αλλά φοβούνται ότι ένας νέος ισχυρός σεισμός θα αναγεννήσει τα προβλήματα. Αλλωστε τις τελευταίες ημέρες οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν και νέα προβλήματα με διαρροές ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα.
Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις