Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2008

Ηθική

Από την Live-Pedia.gr


Ο όρος προέρχεται από τη λέξη ήθος, που σημαίνει χαρακτήρας, συμπεριφορά. Αυτή είναι και η κυριολεκτική έννοια της ηθικής. Ωστόσο χρησιμοποιούμε τη λέξη, θέλοντας να προσδιορίσουμε και μερικά άλλα πράγματα.



* Ηθική είναι το σύνολο των ηθικών κανόνων που διέπουν τις διάφορες κοινωνίες, σύγχρονες και παλιότερες, η συσσωρευμένη πείρα που προκύπτει από την εφαρμογή ή μη των κανόνων αυτών.



Η χρησιμοποίηση του όρου "ηθική" καθιερώθηκε από τον Αριστοτέλη που ονόμασε έτσι τις αρετές στις οποίες βασίζονται οι πράξεις μας. Αυτές οι πράξεις μας μπορούν να εξεταστούν με δύο τρόπους: ο ένας είναι "περιγραφικός", ο δεύτερος "αξιολογικός".



"Περιγραφικός" λέγεται όταν γίνεται απλή αναφορά και παρακολούθηση των εκδηλώσεων ηθικής, δηλ. των ηθών και των εθίμων, ενός ή και περισσότερων λαών και "αξιολογικός" όταν κάνουμε αξιολόγηση και σύγκριση αυτών των κανόνων, όταν μελετάμε το αν έπρεπε να γίνουν ή όχι, αν είναι σωστοί ή όχι.



Διάφοροι επιστήμονες, κοινωνιολόγοι, που ασχολήθηκαν με την ηθική, τάχτηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο γνωστός Άγγλος φιλόσοφος Σπένσερ και πιο παλιά ο Ηρόδοτος μας άφησε σημαντικά έργα γύρω από την "περιγραφική" ηθική. Ο δεύτερος τρόπος ακολουθείται ιδίως από τους φιλοσόφους που βλέπουν την ηθική σαν φαινόμενο κοινωνικό που πρέπει να ερευνάται απ' όλες τις πλευρές.

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις