Τρίτη, Δεκεμβρίου 09, 2008

ΜΜΕ contra Χουλιγκανισμού

11 Μάιος, 2007 - 23:05



Είναι δυνατό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να συμβάλλουν στην προώθηση του φίλαθλου πνεύματος και στον περιορισμό των κρουσμάτων βίας στα γήπεδα;




Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στην προσπάθεια για την καταπολέμηση των φαινομένων βίας στα γήπεδα τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο τείνουν στην «συστράτευση» όλων των μέσων πληροφόρησης, προς αυτήν την κατεύθυνση. Πράγματι τα ΜΜΕ αποτελούν τους πυλώνες μιας επικοινωνιακής στρατηγικής που θα αξιοποιεί στο έπακρο την απήχηση των μέσων αυτών στους φιλάθλους και αντίστοιχα την προσβασιμότητα των φιλάθλων στα μέσα αυτά. Είναι δυνατό μέσω της παρουσίασης των αστυνομικών δράσεων, της ανάδειξης των επεισοδίων βίας που εκδηλώνονται στα γήπεδα, να ενισχυθεί η διαφάνεια, και να ριχτεί άπλετο φως στα αίτια και τους υπαίτιους ώστε να αίρεται το «πέπλο του συνωμοτισμού». Ειδικότερα, μέσα από την προώθηση μηνυμάτων που θα αφορούν στην ασφάλεια και στην ευπρέπεια μέσα στους χώρους των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι φορείς της μαζικής ενημέρωσης θα συμβάλλουν στην προώθηση του «αγνού» φίλαθλου πνεύματος, ώστε να αποτραπούν τα έκτροπα και οι λοιπές «παρεκτροπές» εκείνων που αδιαφορούν για την αποδοκιμασία και τις ποινικές κυρώσεις που συνεπάγονται οι πράξεις τους.



Η πλήρης αξιοποίηση της επιρροής των ΜΜΕ στις μάζες των φιλάθλων μπορεί να διαμορφώσει μια φίλαθλη κοινή γνώμη, αναδεικνύοντας τόσο το πανηγυρικό πνεύμα των αθλητικών εκδηλώσεων , όσο και το εύρος των αντικοινωνικών συμπεριφορών, ενημερώνοντας παράλληλα τους πολίτες- φιλάθλους τόσο για τους κανόνες της ορθής φίλαθλης συμπεριφοράς όσο και για τα αστυνομικά μέτρα που επιβάλλονται στους απανταχού χώρους αθλητισμού. Η προβολή και η ενημέρωση των προβλεπόμενων ποινών είναι δυνατό να αποθαρρύνει τον επίδοξο παραβάτη από την εκδήλωση μιας ανάρμοστης συμπεριφοράς, καθιστώντας σαφές το μήνυμα ότι η μειοψηφία των χούλιγκανς στα γήπεδα δεν είναι πλέον «ευπρόσδεκτη».



Παπαμανώλη Σμάρω

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις