Σάββατο, Ιανουαρίου 10, 2009

SOS από ΑΠΘ για Νέστο, Αξιό, Αλιάκμονα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ


Sos για τα νερά των ποταμών Αξιού, Αλιάκμονα και Νέστου εκπέμπουν τ' αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Τετάρτη σε ημερίδα, στο αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου. «Οπου δεν υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί, τα ποτάμια είναι επιβαρημένα», αναφέρουν και προειδοποιούν για συστήματα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων και ορθολογική χρήση των λιπασμάτων απ' τους αγρότες.


«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι πολλές βιομηχανίες ρίχνουν ανεπεξέργαστα απόβλητα, ενώ οι αγρότες κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού και των λιπασμάτων. Η οδηγία 2000/60 που θέτει χρονικό όριο το 2015 για την καλή κατάσταση των υδάτων δεν πρέπει να είναι ο στόχος. Στόχος πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε όλους μας. Τα έργα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει», ανέφερε στην «Ε» ο μεταπτυχιακός φοιτητής Λευτέρης Σκορδής.



«Στις περιπτώσεις των διασυνοριακών νερών φαίνεται καθαρά πως για την επιβάρυνση, εκτός από τους γείτονές μας, είμαστε κι εμείς εξίσου υπεύθυνοι», εξηγεί η συνάδελφός του Ειρήνη Κουκίδου, που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κατάσταση του Αξιού, του πιο επιβαρημένου από τα τρία ποτάμια.



Σύμφωνα με την έρευνα, ο Αξιός που πηγάζει από το όρος Σκάρδος στα Σκόπια «εισέρχεται ρυπασμένος», παρότι προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και Σημαντική Περιοχή για τα Πτηνά του Δικτύου Νατούρα. Ομως, και στο ελληνικό έδαφος δέχεται επιπλέον επιβάρυνση από βιομηχανικά απόβλητα, αστικά λύματα και αγροτική δραστηριότητα.



Οι μετρήσεις στον Νέστο έγιναν σε έντεκα σταθμούς, στη λεκάνη απορροής του ελληνικού τμήματος τον περασμένο Ιούνιο. Οι τιμές των φυσικοχημικών παραμέτρων βρέθηκαν κατά πολύ μικρότερες από τα όρια που ορίζει η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πόσιμο νερό.



«Η ποιότητα του νερού στους σταθμούς δειγματοληψίας που βρίσκονταν στον κύριο ρου του ποταμού βρέθηκε κυρίως κακή», αναφέρεται.



Στον Αλιάκμονα, οι συγκεντρώσεις αλάτων είχαν χαμηλές τιμές, με εξαίρεση την τιμή των αμμωνιακών στο ρέμα Γκιόλι, που «υπερβαίνει κατά πολύ το όριο» της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Η ποιότητα των υδάτων βρέθηκε «πολύ κακή» και στην Τάφρο 66. Στο Βενέτικο και στην Αγία Βαρβάρα η ποιότητα των νερών είναι «κακή» και στους υπόλοιπους σταθμούς «μέτρια».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/01/2009

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις