Σάββατο, Ιανουαρίου 10, 2009

Η οικονομική ύφεση επιδεινώνει την παχυσαρκία

Μπορεί οι Αμερικανοί να μειώνουν τα ποσά που δαπανούν για φαγητό ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, ωστόσο μερικοί ειδικοί φοβούνται ότι τελικά μπορεί να κερδίσουν βάρος.



Τα λεγόμενα «κιλά της ύφεσης» ανησυχούν τους ειδικούς υγείας που παραπέμπουν σε διάφορες μελέτες που συνοδεύουν την παχυσαρκία και τις διατροφικές συνήθειες με τα χαμηλά εισοδήματα. Ο φόβος τους εστιάζεται στο ότι καθώς οι άνθρωποι μειώνουν τις δαπάνες για είδη διατροφής, σταματούν κυρίως την αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψαριών και δημητριακών, υπέρ φθηνότερων επιλογών με ζάχαρη και λίπη.



Οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη στην κορυφή των πιο παχύσαρκων χωρών του κόσμου. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων της χώρας, δηλαδή 72 εκατομμύρια περίπου, και 16% των παιδιών, είναι παχύσαρκοι.



Η υφιστάμενη οικονομική ύφεση θα μπορούσε να αυξήσει περισσότεροι αυτά τα ποσοστά, καθώς όλοι και περισσότεροι Αμερικανοί επιλέγουν να τραφούν με φθηνό φαγητό. Σύμφωνα με μελέτες στην πολιτεία της Καλιφόρνια, αύξηση σε ποσοστό 10% της φτώχιας έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχη αύξηση 6% των παχύσαρκων.



Την τελευταία δεκαετία, οι περιπτώσεις διαβήτη αυξήθηκαν κατά 90% στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα της αύξησης της παχυσαρκίας και της κακής διατροφής. Εννέα στις δέκα πολιτείες με τους περισσότερους παχύσαρκους μάλιστα, εστιάζονται στον αμερικανικό Νότο, σε περιοχές με φτωχούς πληθυσμούς και μεγάλες εισοδηματικές διαφορές.



www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις