Κυριακή, Δεκεμβρίου 13, 2009

Οι καμπάνες του καθεδρικού της Κοπεγχάγης στον αγώνα για το κλίμα

( ίσως το "πράσινο" πρόσωπο της Θρησκείας )

Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού της Κοπεγχάγης, στη Δανία, χτύπησαν σήμερα 350 φορές, σηματοδοτώντας το ισάριθμο ανώτατο όριο της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, το οποίο θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι καμπάνες του καθεδρικού της Κοπεγχάγης χτύπησαν λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος), καλύπτοντας για λίγο τον ήχο των ελικοπτέρων της αστυνομίας που πετούσαν διαρκώς στο κέντρο της δανικής πρωτεύουσας, όπου διεξάγεται η σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Λίγο νωρίτερα ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και νομπελίστας της ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου και ο αγγλικανός αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς είχαν τελέσει ενώπιον εκατοντάδων πιστών μια οικουμενική λειτουργία, στην οποία μετείχαν ιερείς από την Αφρική ή ακόμη και από τη Γροιλανδία.

«Δεν ήταν μόνον μια λαμπρή τελετή, αλλά είχε κι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα: ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της εκκλησίας καταλαβαίνουν την επιστήμη του κλίματος», δήλωσε ο Μπιλ Μακ Κίμπεν, ιδρυτής της οικολογικής ομάδας δράσης 350.org.

Εκτός από τον καθεδρικό της Κοπεγχάγης οι καμπάνες χτύπησαν σήμερα 350 φορές σε χιλιάδες άλλες εκκλησίες στον κόσμο, κυρίως στην Ολλανδία, τη Δανία, τις ΗΠΑ ή ακόμη και στην περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού, σύμφωνα με την 350.org., η οποία διοργάνωσε την ηχητική αυτή διαμαρτυρία.

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ανέρχεται σήμερα σε περίπου 385 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm). Για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον κόσμο στον 1,5 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ζητούν τα μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία απειλούνται άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές, οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να μειωθεί στα 350 ppm.

Σύμφωνα με μελέτη της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τρεις ημέρες, ο στόχος του 1,5 βαθμού είναι «ουσιαστικά αδύνατον» να επιτευχθεί.

Ωστόσο για να μπορούμε τουλάχιστον να ελπίζουμε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας δεν θα ξεπεράσει τους δύο βαθμούς, το οποίο αποτελεί έναν στόχο που υποστηρίζεται ευρέως στις διεθνείς διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη, η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από το όριο των 450 ppm.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις