Παρασκευή, Μαρτίου 05, 2010

και ...στα δικά μας !

Hμερομηνία :  04-03-10             






Επιστροφή χιλιάδων αρχαίων αντικειμένων από το Λονδίνο στην Αίγυπτο




25.000 αρχαία αντικείμενα επιστρέφει η Μ. Βρετανία στην Αίγυπτο. 

Το ταξίδι της επιστροφής τους από τη Βρετανία προς την Αίγυπτο ξεκίνησαν 25.000 αρχαία αντικείμενα , τα οποία χρονολογούνται στη λίθινη εποχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Από χθες Τετάρτη ορισμένα από τα αρχαία αντικείμενα, συσκευασμένα σε 85 κιβώτια έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αιγύπτου, ανέφερε σε ανακοίνωση του ο υπουργός Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι.
Η επιστροφή αυτών των κομματιών είναι αποτέλεσμα «μακρών διαπραγματεύσεων» με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζαχι Χαουάς.
Μεταξύ αυτών των αρχαίων αντικειμένων βρίσκεται ένα αρχαίο πέτρινο τσεκούρι 200.000 ετών, καθώς και κεραμικά από την έβδομη χιλιετία π.Χ. τα οποία φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα των δημιουργών τους.
Αυτά τα κομμάτια θα τοποθετηθούν σε μία «συλλογή αφιερωμένη στην περίοδο (προ-Φαραώ) της Ναγκάντα» η οποία πήρε το όνομα της από ένα χωριό στη νότια Αίγυπτο, πρόσθεσε ο κ. Χαουάς.
Τα αρχαία αντικείμενα θα εκτίθενται στο Μουσείο Αχμέντ Φάκχρι, το οποίο είναι υπό κατασκευή.
Η Αίγυπτος διοργανώνει τον προσεχή Απρίλιο μία διεθνή διάσκεψη για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, στην οποία έχουν προσκληθεί περίπου τριάντα χώρες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις