Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

Μάθετε ξένες γλώσσες στον δρόμο με το κινητό σας τηλέφωνο

MobLang, από τις λέξεις mobile (κινητό) και language (γλώσσα), λέγεται ένα πρόγραμμα εκμάθησης ξένων γλωσσών μέσω κινητών τηλεφώνων στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. 
 
 

Με δεδομένα την ανάγκη για γνώση βασικών στοιχείων μιας ξένης γλώσσας για επαγγελματικούς και κοινωνικούς λόγους ή για λόγους τουρισμού, τον περιορισμένο χρόνο για την παρακολούθηση μαθημάτων και την αυξημένη χρήση των κινητών τηλεφώνων, προέκυψε η ιδέα της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας με μαθήματα που θα διεξάγονται μέσω SΜS.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας της Κύπρου. Στο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο για τα Μedia και την Εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετέχουν επίσης φορείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Τα μαθήματα που θα αναπτυχθούν θα αφορούν τα τουρκικά, βασκικά, ιρλανδικά και αλβανικά. Την ανάπτυξη του γλωσσικού υλικού έχει αναλάβει το Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Κύπρου.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2011 και οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν σε αυτό δωρεάν. «Ανάλογα με τις προσδοκίες, τον ελεύθερο χρόνο και το είδος των συσκευών τους, θα λαμβάνουν με SΜS βασικό λεξιλόγιο αλλά και ασκήσεις, κουίζ, γλωσσικά παιχνίδια, διαγωνίσματα προόδου και πολλά περισσότερα. Μπορεί να μάθει κανείς ξένες γλώσσες στον λίγο χρόνο που διαθέτει, στο λεωφορείο, στο μετρό, όσο περιμένει στην ουρά στην τράπεζα» είπε στο «Βήμα» ο συντονιστής του προγράμματος δρ Γιάννης Λαούρης , από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας της Κύπρου, ο οποίος διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα «απευθύνεται σε μαθητές, δασκάλους, γονείς, επιχειρηματίες, ταξιδιώτες, σε όλους. Στόχος του είναι να υποστηρίξει μειονοτικές ή μη ευρέως διαδεδομένες γλώσσες και να προωθήσει τον διαπολιτισμικό διάλογο, ειδικά σε περιοχές όπου διαβιούν μειονότητες ή υπάρχει γλωσσική ποικιλία».

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι ΜΚΟ «Αντιγόνη» και «Δρόμος» που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη. «Στην Ελλάδα έχει εκφραστεί επιθυμία για γνώση στοιχείων της αλβανικής και της τουρκικής γλώσσας, ανάγκες που έχουν προκύψει από μεικτούς γάμους και κουμπαριές και σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί στο εργασιακό περιβάλλον ή στη γειτονιά» είπε στο «Βήμα» η κυρία Παυλίνα Λαζαρίδου από τη ΜΚΟ «Αντιγόνη», η οποία χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή ως μια κίνηση που «καταπολεμά την προκατάληψη και την ξενοφοβία».
Πηγή : εφημερίδα  Το Βήμα

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις