Κυριακή, Σεπτεμβρίου 12, 2010

«Jornal do Brasil»: Η πρώτη ψηφιακή εφημερίδα στη νότια Αμερική



Νέα εποχή για μια από τις παλιότερες εφημερίδες της Βραζιλίας, την «Jornal do Brasil» ή «Ζότα Μπε» όπως την αποκαλούν συνήθως. Εγκαταλείπει το χαρτί για να γίνει η πρώτη αποκλειστικά ψηφιακή εφημερίδα στη νότια Αμερική.


"Συνεχίζοντας την πρωτοπόρα παράδοσή της, η εφημερίδα βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά από την εποχή της". Έτσι διαφημίζει το ψηφιακό της εγχείρημα η "Jornal do Brasil". Υπήρξε η πρώτη εφημερίδα στη Βραζιλία που δημιούργησε ιστοσελίδα, το 1995.

Η εφημερίδα προανήγγειλε σήμερα ότι "ειδικά για την περίσταση", ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έγραψε ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί με την ευκαιρία του περάσματος της "Ζότα Μπε" στη νέα ψηφιακή εποχή. Από την Τετάρτη και για δεκαπέντε ημέρες η ιστοσελίδα της "JB" θα είναι ανοικτή σε όλους, αλλά στη συνέχεια η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο σε συνδρομητές.

Η εφημερίδα, που ιδρύθηκε το 1891 στο Ρίο ντε Ζανέιρο, τάχθηκε σταθερά κατά του στρατιωτικού καθεστώτος και παρότι δεχόταν διαρκώς επιθέσεις, υπερασπίστηκε την ελευθερία της έκφρασης. Κατά τη δεκαετία του 1990, τον καιρό των διαδοχικών οικονομικών κρίσεων, η "JB" είδε την κυκλοφορία της να μειώνεται, ενώ δεν κατάφερε ν' ανακάμψει ούτε έπειτα από την πώλησή της, το 2001.

Οι φίλοι της εφημερίδας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το αν η ψηφιακή πλέον "JB" θα καταφέρει ν' αντιμετωπίσει την ανταγωνίστριά της "O Globo" και ν' αποκτήσει ηγετικό ρόλο στο χώρο των βραζιλιάνικων ΜΜΕ.

Πηγή : εφημερίδα Ελευθεροτυπία

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις