Ο.Λ.Μ.Ε.
Αθήνα, 9/12/09
ΨΗΦΙΣΜΑ:
ΠΡΩΤΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ – ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Η ΟΛΜΕ υποστηρίζει την διεθνή διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη στις 12 Δεκέμβρη 2009 με την συμμετοχή κοινωνικών συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων, ενάντια στην κλιματική αλλαγή με σύνθημα «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ – ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ».
Σε διεθνή κλίμακα τα φαινόμενα όπως η ερημοποίηση, η τήξη των πάγων, οι πρωτοφανείς πλημμύρες, οι συχνότεροι και περισσότερο καταστροφικοί τυφώνες και κυκλώνες είναι σήματα κινδύνου για την έκταση της καταστροφής που συντελείται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Η αρνητική αυτή κατάσταση, αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα, μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα σε πανανθρώπινη τραγωδία. Την ίδια στιγμή όλο και πιο συχνά, όλο και περισσότεροι μιλούν πλέον για μη αναστρεψιμότητα του φαινομένου. Το τραγικότερο όμως είναι ότι πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Ακριβέστερα, οι λίγοι και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντά τους. Αυτοί που αναγορεύουν τα κέρδη των επιχειρήσεών τους σε υπέρτατη αξία.
Η βίαιη αλλαγή που συντελείται, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας, καθιστά εξαιρετικά επιτακτική και επείγουσα την ανάγκη να εγκαταλειφθούν σκέψεις και σχεδιασμοί για προσφυγή στη χρήση πυρηνικής ενέργειας - αντί του τεχνητά πανάκριβου πετρελαίου- και να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές αποκλειστικής, κατά το δυνατό, χρήσης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής και όχι τόσο οικονομικών προϋποθέσεων. Για παράδειγμα, δεν είναι απαγορευτική συνθήκη για την οικονομία των ΗΠΑ η διάθεση του ποσού των 100 δισ. δολαρίων το χρόνο, όσο θα κόστιζε δηλαδή η υπογραφή τους στην Συνθήκη του Κιότο, για μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων!
Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί πλέον το ενεργειακό πρότυπο να στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και σε σπάταλες ενεργειακές πολιτικές. Η κυριαρχία του Ι.Χ. αυτοκινήτου και η διαρκής επέκταση των «μη καθαρών» ενεργοβόρων μεταφορικών δικτύων, καθώς και η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες και τους απαραίτητους περιορισμούς, αποτελούν τις κύριες αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Χρειάζονται, επίσης, ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου «να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους» και να αλλάξουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές τους συνήθειες. Σημαντική μπορεί να είναι και η συμβολή των εκπαιδευτικών πολιτικών, μέσω των οποίων διαπαιδαγωγούνται οι νέοι άνθρωποι και διαμορφώνονται οι συνειδήσεις των αυριανών πολιτών.
Μπορεί το πρόβλημα του κλίματος να είναι παγκόσμιο, η αντιμετώπισή του όμως πρέπει να αναζητηθεί και σε πολιτικές τοπικής κλίμακας.
Για όλα αυτά έχουμε λόγους να ανησυχούμε. Έχουμε όμως και λόγους για να αισιοδοξούμε και να ελπίζουμε!
Ενώνουμε τη φωνή μας με όλα τα κινήματα που δραστηριοποιούνται, που δίνουν αγώνες παντού, στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε Δήμο, για τη σωτηρία του πλανήτη. Όλοι μαζί να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε:
· να εφαρμόσει επιτέλους πρωτόκολλο του Κιότο και να υπογράψει σε μια νέα συμφωνία για την δραστική μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων,
· να ληφθούν αυστηρά αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας,
· να σταματήσει επιτέλους κάθε νέα δόμηση στους δημόσιους χώρους για να παραμείνουν επαρκείς ελεύθεροι και πράσινοι χώροι,
· την ουσιαστική επέκταση των σιδηροδρομικών δικτύων, την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς γενικότερα, και τη διαμόρφωση των απαραίτητων όρων για την ευρεία χρήση του ποδήλατου,
· την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Να μπεί, επιτέλους, φρένο στην ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή, που όχι μόνο υποβαθμίζει ραγδαία την ποιότητα της ζωής μας, αλλά απειλεί θανάσιμα κάθε ζωή στη Γη.
Δηλαδή την ίδια τη ζωή μας!