Κυριακή, Νοεμβρίου 16, 2008

Εθελοντισμός απ' την πολυθρόνα σας

( από το διαδίκτυο http://driving.pblogs.gr/2008/01/the-pin-project-ethelontismos-ap-thn-polythrona-sas.html)

The PIN project. Εθελοντισμός απ' την πολυθρόνα σας

Έχουμε λοιπόν δρόμους σε κακή κατάσταση. Το ξέρουμε, το βιώνουμε, το έχουμε συνηθίσει. Το έχουμε συνηθίσει; Κακώς! Προφανώς το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από μόνο του. Τι κάνουμε λοιπόν γι' αυτό;

Οι περισσότεροι από εμάς (κι εγώ μαζί) περιμένουμε από κάποιον άλλο να κάνει κάτι, πιστεύοντας ότι απλά με το να ψηφίσουμε κάποιον στις εκλογές, τότε αυτός ο κάποιος θα τα κάνει όλα για μας (ακόμα κι αν δεν "κερδίσει" στις εκλογές). Φυσικά αυτή η λογική του βολέματος δεν θα δουλέψει ποτέ, καθώς "αν θέλεις κάτι να γίνει κάν' το μόνος σου". Αυτό ισχύει γενικότερα στη ζωή, αλλά το να είσαι ενεργός πολίτης δεν είναι εύκολο.

Ακόμα όμως κι αν ως "ήμι-ενεργός" πολίτης θέλεις να επισημάνεις μια κακοτεχνία, η διαδικασία σε αποθαρρύνει γρήγορα. Μόνο το να επισημάνει κανείς και να ζητήσει έλεγχο ενός σημείου από συγκοινωνιολόγο κοστίζει. Όχι μόνο σε κόπο βέβαια (που να ψάχνεις τώρα τους αρμόδιους), αλλά και σε χρήμα, καθώς μόνο το να ελεγχθεί ένας δρόμος για το αν μπορεί να γίνει μελέτη για το επικείμενο σημείο κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ... 100 Ευρώ! Συν ότι χρειαστεί για την ίδια τη μελέτη, αν γίνει τελικά. Το όλο κόστος υποτίθεται ότι ο πολίτης που κινεί τη διαδικασία μπορεί να το διεκδικήσει (μαζί με κάποια αποζημίωση) στο δικαστήριο από τον αρμόδιο για το δρόμο, αλλά ξέρετε πως δουλεύουν τα δικαστήρια, ειδικά σε τέτοιες υποθέσεις. Και το ακόμα χειρότερο είναι ότι αν δεν γίνει ο έλεγχος, απλά δεν σημειώνεται πουθενά ότι κάποιος θεώρησε ότι το σημείο είναι προβληματικό (σαν να μην ασχολήθηκε ποτέ κανείς δηλαδή).

Μια πολλά υποσχόμενη λύση έρχεται να δώσει το the pin project, που μέσω μιας πολύ απλής στη χρήση διαδικτυακής εφαρμογής επιτρέπει σε οποιονδήποτε να "καρφώσει" τις τυχών κακοτεχνίες σε έναν λεπτομερέστατο χάρτη (από το google maps) ή να δει τις κακοτεχνίες που έχουν σημειώσει άλλοι και τουλάχιστον να ξέρει που να προσέχει περισσότερο. Όταν διορθωθούν κάποια προβληματάκια πλοήγησης που υπάρχουν (όχι σημαντικά) και το όλο εγχείρημα περάσει στην επόμενη φάση (σύνδεση με τα GPS), τότε θα μιλάμε για μια πραγματικά πολύτιμη υπηρεσία. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι σε συνεργασία με το ΙΟΑΣ δίνονται λύσεις στα σημειωμένα σημεία, ενώ μπορούν οι χρήστες να λάβουν δράση εθελοντικά. Έτσι και οι "ενεργοί" και οι "βολεμένοι" πολίτες μπορούν να συμβάλουν εξίσου και να κάνουν κάτι για την κατάσταση των δρόμων.

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις