Κυριακή, Μαρτίου 28, 2010

Η Χούντα ενάντια στην ευνοιοκρατία (λέμε τώρα)




(αποσπάσματα)

Όταν τα παραμύθια περί "κομμουνιστικού κινδύνου" και επικείμενης "κομμουνιστικής επαναστάσεως", δεν είχαν πια κανέναν σχεδόν αποδέκτη, οι Απριλιανοί στρατιωτικοί άλλαξαν τροπάριο. Ηγήθηκαν λέει σταυροφορίας κάθαρσης της πολιτικής ζωής του τόπου από την διαφθορά, το νεποτισμό και την ευνοιοκρατία. Πρώτος από όλους ο Στυλιανός Παττακός…

Ο στρατηγός Παττακός, αρχίζει λοιπόν μια εκστρατεία ενάντια στο μακρύ μαλλί των νέων, ενάντια στις μίνι φούστες, ενώ δεν παύει να κηρύττει τη χριστιανική αγάπη και μαζί την ανάγκη εξυγίανσης της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Ο ίδιος, φρόντισε να καλλιεργήσει ένα χαμηλό, ήπιων τόνων προφίλ και να δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απολαύσει αυτός ή η οικογένειά του τα προνόμια της πολιτικής εξουσίας.

Ας δούμε λίγες από τις πράξεις του.

Το κοσμικό γεγονός της Χούντας μέσα στο 1968, ήταν ο γάμος της κόρης του…

Ως εδώ καλά. Ο γαμπρός, αμέσως μετά τον γάμο, θα παραιτηθεί από το τεχνικό γραφείο που εργαζόταν. Θα ανοίξει δική του επιχείρηση και σε ελάχιστο χρόνο, θα επιτύχει μια ολόκληρη σειρά παραγγελιών από το κράτος (σχέδια πολεοδομίας κυρίως). Δεν θα μείνει βέβαια εκεί. Θα συνάψει συμβόλαια με το τεράστιο πετρελαϊκό συγκρότημα ESSO-PAPPAS, το μετοχικό ταμείο Στρατού και την ΔΕΗ. Συμβόλαια, με σκανδαλώδεις ευνοϊκούς όρους για τον γαμπρό. Στη συνέχεια θα κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο της Coca Cola στην Ελλάδα, παίρνοντας την άδεια της εγκατάστασης της φίρμας, μέσω συμφωνίας του Tom Pappas και της Χούντας.

Στην ίδια ακριβώς πορεία και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, πιστός στον αγώνα ενάντια στην οικογενειοκρατία στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Λίγο μετά πραξικόπημα ο αδελφός του Κώστας, θα διοριστεί στρατιωτικός ακόλουθος στη Βόννη, ενώ στις 23 Ιανουαρίου του 1968, θα αναλάβει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας. Το ίδιο και ο έτερος αδελφός του Χαράλαμπος. Από απλός κατώτερος υπάλληλος, θα φτάσει στον βαθμό του γενικού γραμματέα με έναν ειδικό "φωτογραφικό" νόμο.

Πιο σεμνός ο Μακαρέζος, θα διαλέξει απλά για διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του τον αδελφό του.

(Αποστολή από: karhergr στις Νοέμβριος 08, 2009, 07:36:58 μμ)

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις