Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2008

ορισμός

Παράδοση

Από την Live-Pedia.gr


Η λέξη σημαίνει τη μετάδοση, από γενιά σε γενιά, διάφορων ιστοριών και θρύλων για τόπους, ανθρώπους, διάφορα γεγονότα κλπ.

Ιερή παράδοση: Η ορθόδοξη Εκκλησία, εκτός απ' την Αγία Γραφή, έχει και την Ιερή Παράδοση, που αναφέρει ορισμένα διδάγματα της θρησκείας με ίση εγκυρότητα με τα γραμμένα στα ιερά βιβλία. Οι απόστολοι τόνιζαν πάντα τη σημασία της Παράδοσης.

Λαϊκή παράδοση. Είναι οι μυθικές διηγήσεις, που ο λαός συνδέει με διάφορους τόπους, με όντα υπερφυσικά ή με φυσικά φαινόμενα ή ιστορικά κυρίως πρόσωπα. Αυτές οι παραδόσεις είναι πλασμένες απ' τη φαντασία του λαού, που δημιούργησε τους δαίμονες και τα ξωτικά πνεύματα, που προσωποποίησε ζώα και φυτά. Έτσι, εξήγησε τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα με αυθόρμητες, ελεύθερες ερμηνείες.

Ιστορική παράδοση. Είναι διηγήσεις που σώθηκαν από πολλά χρόνια και θεωρούνται απ' το λαό αληθινά, ιστορικά γεγονότα και που πιθανώς να έχουν ιστορικό πυρήνα.

Αναφέρονται σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα, σε καταστροφές πόλεων κ.ά.

Στις κατηγορίες αυτές των παραδόσεων ανήκουν κι οι μυθολογικές παραδόσεις για δαίμονες, καλικάντζαρους, στρίγγλες, μάγισσες, φαντάσματα.


Το δόσιμο, η παραχώρηση / ό,τι μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά όχι με το γραπτό λόγο αλλά με τον προφορικό / διδασκαλία / η επίδοση ενός αντίκειμένου σε κάποιον / η οικειοθελής αιχμαλωσία - παράδοση στον εχθρό / η αδυναμία αντίστασης και εγκράτειας σε επιθυμίες

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις