Τρίτη, Απριλίου 21, 2009

Δυστυχισμένα τα παιδιά στην Ελλάδα



Ουραγός η χώρα μας στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την ευημερία των παιδιών.








Την 23η θέση από τις 29 κατέλαβε η Ελλάδα στην κατάταξη των χωρών που ενδείκνυνται για να μεγαλώσει ένα παιδί, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από αγγλικό πανεπιστήμιο.





Η χώρα μας βρίσκεται ακριβώς μία θέση πάνω από την Αγγλία, στην οποία ως αίτιο για τη χαμηλή θέση χαρακτηρίστηκε ο μεγάλος αριθμός παιδιών ανά οικογένεια που παρατηρείται σε νοικοκυριά όπου ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι.





Η έρευνα διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Υόρκης (βόρεια Αγγλία) και συγκεκριμένα η Ομάδα δράσης για την Παιδική Φτώχεια (Child Povert Action Group- CPAG).





Την πρώτη θέση στην κατάταξη κατέλαβε η Ολλανδία. Ακολουθούν η Σουηδία και η Νορβηγία. Για τους σκοπούς της έρευνας ελήφθησαν υπόψη 43 παράγοντες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται κριτήρια όπως η παιδική θνησιμότητα, η παιδική παχυσαρκία, η οικονομική κατάσταση και οι συνθήκες στέγασης.





Από τις άλλες «μεγάλες» χώρες της Ε.Ε. η Γερμανία βρέθηκε στην 8η θέση και η Γαλλία στη 15η. Γενικότερα, οι χώρες που αρίστευσαν στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν οι σκανδιναβικές και η Ολλανδία. Κύριος λόγος για αυτό, κατά τους ερευνητές, ήταν το γεγονός ότι οι Σκανδιναβοί δεν βιάζονται να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να προβούν σε «ενήλικες» δραστηριότητες, όπως το κάπνισμα, οι σεξουαλικές σχέσεις και η κατανάλωση αλκοόλ - εν αντιθέσει με τους γονείς της υπόλοιπης ηπείρου.





Ως λόγοι για την άσχημη θέση της Ελλάδας κρίνονται η κακή κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος, που θεωρείται πως ασκεί υπερβολική πίεση στα παιδιά, καθώς και η συνολική κατάσταση της ευρωπαϊκής ηπείρου, με την κρίση να επηρεάζει σταδιακά εκφάνσεις της καθημερινής ζωής - ενώ η αυξανόμενη ανεργία δεν βοηθάει την κατάσταση.





Ακολουθεί η λίστα με τις καταστάσεις των ευρωπαϊκών χωρών:




1. Ολλανδία


2. Σουηδία


3. Νορβηγία


4. Ισλανδία


5. Φινλανδία


6. Δανία


7. Σλοβενία


8. Γερμανία


9. Ιρλανδία


10. Λουξεμβούργο


11. Αυστρία


12. Κύπρος


13. Ισπανία


14. Βέλγιο


15. Γαλλία


16. Τσεχία


17. Σλοβακία


18. Εσθονία


19. Ιταλία


20. Πολωνία


21. Πορτογαλία


22. Ουγγαρία


23. Ελλάδα


24. Αγγλία


25. Ρουμανία


26. Βουλγαρία


27. Λετονία


28. Λιθουανία


29. Μάλτα




www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις