Κυριακή, Μαΐου 03, 2009

Το χοιρινό κρέας χαμηλού κόστους ευθύνεται για τη μετάλλαξη του ιού

Πηγή : εφημερίδα το Βήμα



Johann Hari | Σάββατο 2 Μαΐου 2009



Ολο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γρίπη των χοίρων δεν εμφανίστηκε τυχαία. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η παγκόσμια πανδημίακαι όλοι οι θάνατοι που θα σημειωθούν- είναι το άμεσο αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για φθηνό χοιρινό κρέας.



Μας κάνει λοιπόν να αρρωσταίνουμε ο τρόπος που παράγουμε το κρέας μας; Σε πρώτη ανάγνωση αυτό μοιάζει λάθος. Συχνά στην Ιστορία οι ιοί υφίστανται μεταλλάξεις και ορισμένες φορές θερίζουν τον ανθρώπινο πληθυσμό. Είναι μια αλήθεια με την οποία πρέπει να ζήσουμε, όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι. Αλλά τα επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι άθελά μας δημιουργήσαμε έναν τεχνητό τρόπο για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη αυτών των φονικών ιών και να τους διαδώσουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από τις βιομηχανικές φάρμες οι οποίες παράγουν χαμηλού κόστους κρέας και συνεπώς τους ιούς σαν «συνοδευτικό» πιάτο.



Για να κατανοήσουμε πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, θα συγκρίνουμε δύο φάρμες. Οι παππούδες μου είχαν ένα χοιροστάσιο στα βουνά της Ελβετίας με περίπου 20 ζώα. Τι θα συνέβαινε εκεί αν στα σπλάχνα ενός χοίρου κάποιος ιός μεταλλασσόταν παίρνοντας πιο φονική μορφή; Ο ιός θα συναντούσε σκληρή αντίσταση από το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων τα οποία ζούσαν σε συνθήκες καθαρού αέρα, με σωστή διατροφή και χωρίς πίεση. Ακόμη και αν τελικά αναπτυσσόταν, θα ταξίδευε όσο μακριά μπορούσε να φθάσει το άρρωστο ζώο. Ετσι ο ιός θα είχε στη «διάθεσή» του 20 ζώα για να μεταδοθεί και να μεταλλαχθεί- προτού φθάσει στο τέλος της εξέλιξής του και εξαφανιστεί. Αν ήταν ένας πολύ τυχερός και ισχυρός ιός μπορεί να έφθανε ως την αγορά, όπου θα συναντούσε περισσότερους υγιείς χοίρους, προερχόμενους επίσης από μικρά κοπάδια. Επομένως οι πιθανότητες να μεταδοθεί σε μεγάλο πληθυσμό χοίρων ή να αναπτύξει κάποιο στέλεχος ικανό να πλήξει τους ανθρώπους θα ήταν ελάχιστες.



Τώρα ας το συγκρίνουμε αυτό με το τι συμβαίνει όταν εμφανίζεται ένας ιός σε κάποια σύγχρονη βιομηχανική φάρμα. Στις περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες σήμερα περίπου 6.000 χοίροι συνωστίζονται «ρύγχος με ρύγχος» σε μικροσκοπικά κλουβιά στα οποία δεν μπορούν να κινηθούν, ενώ τρέφονται διά βίου με έναν τεχνητό πολτό. Ετσι ο ιός μπορεί να μολύνει και να επαναμολύνει χιλιάδες χοίρους, ενώ μεταλλάσσεται ξανά και ξανά. Το αμμώνιο από τα περιττώματα πάνω στα οποία ζουν οι χοίροι «καίει» τις αναπνευστικές διόδους των ζώων, καθιστώντας ακόμη πιο εύκολο για τον ιό να τα προσβάλει.



Επιπλέον το ανοσοποιητικό σύστημα των χοίρων είναι εξασθενημένο. Οπως εξηγεί ο δρΜάικλ Γκρέγκερτης οργάνωσης Ηumane Society των Ηνωμένων Πολιτειών:



«Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά έχουμε τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν τα υπερ-στελέχη διαφόρων επικίνδυνων ιών. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε παγκόσμιες πανδημίες, κατασκευάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερες βιομηχανοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες».

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις