Σάββατο, Μαΐου 02, 2009

Τα ελληνόπουλα μαθαίνουν με... ξύλο

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος τύπος (τα σχόλια ... δικά σας)

Πέμπτη, 30.04.09




«Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο» λέει η παροιμία, η οποία φαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα, καθώς το 53% των γονέων ασκεί σωματική τιμωρία στα παιδιά, παρά το γεγονός ότι το 98% αυτών ισχυρίζεται ότι η σωματική τιμωρία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέθοδος διαπαιδαγώγησης των παιδιών.



Η ίδια κατάσταση με την Ελλάδα δείχνει να ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη με εξαίρεση τη Σουηδία. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι έρευνες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η σωματική τιμωρία χρησιμοποιείται ακόμη σε μεγάλο βαθμό, αφού οι γονείς από 47% ως 84% αποδέχονται ότι την ασκούν. Από την πλευρά τους, τα παιδιά δηλώνουν σε ποσοστό από 53% ως 93% ότι την έχουν υποστεί από τους γονείς τους.



Το σημαντικό όμως εύρημα των ερευνών είναι ότι η σωματική τιμωρία είναι ανεκτή από την κοινωνία. Και αυτό γιατί μεταξύ 70% και 99% οι ενήλικοι που απάντησαν στις έρευνες είπαν ότι είναι αποδεκτό να χτυπούν τα παιδιά τους.



Τις παραπάνω διαπιστώσεις συγκέντρωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σωματικής Τιμωρίας των Παιδιών παρουσίασε σχετική έρευνα που έγινε στην Ελλάδα στα νησιά του βορείου και νοτίου Αιγαίου το διάστημα 2007-2008. Την έρευνα πραγματοποίησαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε παιδιά A’ τάξης Γυμνασίου και βέβαια στους γονείς τους.



Ο Συνήγορος του Πολίτη, αφού επισημαίνει ότι η σωματική βία στα παιδιά απαγορεύεται με νόμο από το 2006 στην Ελλάδα, τονίζει ότι υπάρχει ένα 53% γονέων που τιμωρεί τα παιδιά του ασκώντας διάφορες μορφές σωματικής βίας. Προτείνει δε ότι πρέπει να εκπαιδεύονται και γονείς στη χρήση εναλλακτικών μορφών διαπαιδαγώγησης, με τις οποίες θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν, όχι μόνο τη σωματική τιμωρία αλλά και την ψυχολογική βία τις οποίες φαίνεται ότι χρησιμοποιούν ως μορφές διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Πάντως, από την πλευρά τους, τα 486 παιδιά που συμπλήρωσαν τα σχετικά ερωτηματολόγια της έρευνας δηλώνουν ότι δέχονται σωματική και λεκτική κακοποίηση τόσο από την οικογένεια όσο και στο πλαίσιο του σχολείου.



Αριθμοί



Οι πιο συνηθισμένες μορφές σωματικής τιμωρίας των παιδιών που ασκούν οι γονείς



35,1% τράβηγμα αφτιού

26,5% τράβηγμα μαλλιών

13,5% τσίμπημα

58,2% χτύπημα γλουτών

15,6% χαστούκι

31,7% ταρακούνημα



Η σωματική και λεκτική τιμωρία των παιδιών που συμβαίνει στα σχολεία.


57,8% βρισιές

39,1% σκόπιμες προσβολές

33,3% χτύπημα

10,7% χαστούκι ή χτύπημα στο κεφάλι

4,9% σεξουαλικό άγγιγμα.

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις