Τετάρτη, Φεβρουαρίου 03, 2010

Παθητικό κάπνισμα






Πόσο βλάπτει το παθητικό κάπνισμα;

Η μεγαλύτερη συχνότητα με την οποία αρρωσταίνει ένας καπνιστής σε σχέση μ' ένα μη καπνιστή οφείλεται στην ποσότητα καπνού και νικοτίνης που εισπνέει διαρκώς.


Από τις μελέτες προκύπτει ότι στον οργανισμό του μη καπνιστή, ο οποίος εισπνέει τον καπνό των τσιγάρων (παθητικό κάπνισμα), συσσωρεύονται βλαπτικές ουσίες. Στο σάλιο και στα ούρα των συγκατοίκων ενός καπνιστή, για παράδειγμα, ανιχνεύεται η κοτινίνη, μεταβολίτης της νικοτίνης, σε ποσοστό περίπου 1% της ποσότητας που ανιχνεύεται στον καπνιστή. Μελέτες στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ απέδειξαν ότι η αναπνοή του καπνού του συντρόφου ή των συναδέλφων στο χώρο εργασίας αυξάνει κατά 20% τη συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ οι σύζυγοι των "θεριακλήδων" έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιοαγγειακές παθήσεις από τις συζύγους μη καπνιστών. Επιπλέον, η ζωή μ' έναν καπνιστή μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερή για τα μικρά παιδιά, στα οποία τετραπλασιάζεται ο κίνδυνος λοιμώξεων, γιατί εξασθενεί το ανοσολογικό τους σύστημα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη, βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ωτίτιδα) και ασθματικές κρίσεις.

Πηγή: http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=187562



Παθητικό κάπνισμα ...εξ αποστάσεως!

Ακόμα και αν οι γονείς καπνίζουν έξω από το σπίτι, τα παιδιά συνεχίζουν να εκτίθενται στην νικοτίνη!
PATHFINDER


Οι κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος δεν φαίνεται να εξαλείφονται για τα παιδιά ακόμα και όταν οι γονείς τους έχουν αποφασίσει να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα...!
Η νικοτίνη, σημαντικό συστατικό του εκπνεόμενου καπνού, μπορεί να ανιχνευθεί στη σκόνη, αλλά και τον αέρα, μέσα στα σπίτια των καπνιστών, ακόμα και αν οι τελευταίοι δεν καπνίζουν μέσα σε αυτά.
Ο καπνός ταξιδεύει μαζί σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι!

Ο καπνός ταξιδεύει μαζί σας όταν επιστρέφετε στο σπίτι!
Τα παιδιά σε σπίτια όπου υπάρχουν ίχνη νικοτίνης έχουν μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερη ποσότητα νικοτίνης στον οργανισμό τους από τα παιδιά των μη-καπνιστών.
Αν και τα επίπεδα νικοτίνης είναι αρκετά χαμηλά, σε σχέση κυρίως με τα παιδιά των οποίων οι γονείς επιλέγουν να καπνίζουν μέσα στο οικογενειακό σπίτι, δεν παύουν να είναι ανησυχητικά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Georg Matt του κρατικού πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
Ο κυριότερος παράγοντας -εκτός της τάσης μίμησης των ανηλίκων- είναι ότι η νικοτίνη που εισέρχεται στον οργανισμό αθροίζεται με τις ήδη υπάρχουσες ποσότητες, γεγονός το οποίο κάνει επίσης τα παιδιά πιο επιρρεπή στο κάπνισμα.
Εκτός όμως αυτού του προβλήματος, τα αυξημένα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμού μπορούν να προκαλέσουν και σχετικά προβλήματα, όπως το βρεφικό σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου ή το άσθμα.

Αόρατη απειλή

Όσο προσεκτικοί και αν είναι οι γονείς, τα στοιχεία του καπνού «ταξιδεύουν» στα μαλλιά και τα ρούχα τους όταν εκείνοι επιστρέφουν στην «εστία», σύμφωνα με τον καθηγητή Matt.
Τα μόρια τότε μπορούν να απελευθερωθούν στον αέρα, καθώς ο καπνιστής κρεμάει τα ρούχα του, ή χτενίζει τα μαλλιά του.
Όσοι γονείς πιστεύουν ότι προστατεύουν πλήρως τα παιδιά τους όταν καπνίζουν έξω από το σπίτι μόνο, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν
Όσοι γονείς πιστεύουν ότι προστατεύουν πλήρως τα παιδιά τους όταν καπνίζουν έξω από το σπίτι μόνο, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν
Το αποτέλεσμα είναι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να είναι εκτεθειμένα στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, ακόμα και αν ο καπνιστής θεωρεί ότι έχει λάβει τα κατάλληλα «προληπτικά μέτρα».
Τα νήπια είναι η ομάδα εκείνη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο στην προκειμένη περίπτωση, καθώς περνούν στο σπίτι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, αλλά και με δεδομένο ότι έχουν το συνήθειο να βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα όπου πιθανότατα υπάρχει σκόνη «μολυσμένη» με τα στοιχεία νικοτίνης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Matt, η σκόνη -καθώς τις περισσότερες φορές απλά ανακινείται αλλά δεν καθαρίζεται- ίσως παραμείνει σε χαλιά ή κουρτίνες ακόμα και μετά το πέρας πολλών μηνών.
Όπως δήλωσε στον δικτυακό τόπο του περιοδικού Nature, ο καθηγητής, η έρευνα της ομάδας του υποδεικνύει ότι οι γονείς μπορούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους από το παθητικό κάπνισμα αν εξασκούν τη συνήθειά τους έξω από το οικογενειακό σπίτι.
«Όμως θα έκαναν λάθος (οι γονείς) αν πίστευαν ότι αυτό θα προστατεύσει πλήρως τα παιδιά τους από την έκθεση (στον καπνό)» ήταν τα λόγια του ίδιου.

(...)

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις