Κυριακή, Μαρτίου 13, 2011

Πυρηνικός συναγερμός


Πυρηνικός συναγερμός, τραγικός ο απολογισμός στην Ιαπωνία
Φόβοι για αυξημένη διαρροή ραδιενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια. Ξεπερνά τους 1.000 ο απολογισμός για τους νεκρούς - ανησυχία για αρκετές χιλιάδες θύματα. Ξύπνησε ηφαίστειο, ανενεργό εδώ και 50 χρόνια.

  


Η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η διαδικασία ψύξης στο πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα της εταιρείας Tohoku Electric Power Co δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και ότι η αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας οφείλεται σε διαρροή ραδιενέργειας από ένα άλλο εργοστάσιο σε γειτονική περιοχή.
Η ιαπωνική υπηρεσία πρόσθεσε ότι μία αναφορά της εταιρείας Tohoku Electric δείχνει ότι το σύστημα ψύξης και στους τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα, που έκλεισε αυτόματα μετά το σεισμό της Παρασκευής, λειτουργούν κανονικά. Νωρίτερα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε κηρυχθεί το πυρηνικό εργοστάσιο της Ιαπωνίας, το δεύτερο, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα την Παρασκευή, καθώς καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
«Οι ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν την ΙΑΕΑ ότι η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tohoku κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου βαθμού (το πιο χαμηλό επίπεδο) το πυρηνικό εργοστάσιο Οναγκάβα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία με έδρα τη Βιένη. Οι τρεις αντιδραστήρες του Οναγκάβα «είναι υπό έλεγχο», σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές, προσθέτει η ΙΑΕΑ.
Σύμφωνα με τους ιαπωνικούς κανονισμούς «ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την καταγραφή επιπέδων ραδιενέργειας που ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια στη ζώνη κοντά στον πυρηνικό σταθμό», εξήγησε η ΙΑΕΑ. «Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν την πηγή της ραδιενέργειας», επεσήμανε η υπηρεσία.
...
Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις