Κυριακή, Μαρτίου 13, 2011

Πυρηνική ενέργεια





Τί είναι;
Πυρηνική ενέργεια ή Ατομική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που απελευθερώνεται όταν μετασχηματίζονται ατομικοί πυρήνες. Είναι δηλαδή η δυναμική ενέργεια που είναι εγκλεισμένη στους πυρήνες των ατόμων λόγω της αλληλεπίδρασης των σωματιδίων που τα συνιστούν. Η πυρηνική ενέργεια απελευθερώνεται κατά τη σχάση ή σύντηξη των πυρήνων και εφόσον οι πυρηνικές αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες (όπως συμβαίνει στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες.





 
Τα υπέρ και τα κατά
Ένα από τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας είναι ότι δεν αυξάνει το ποσόν των αερίων που συντελούν στην ανάπτυξη του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τα πυρηνικά απόβλητα παράγονται σε μικρές σχετικά ποσότητες, δεν απλώνονται, η δε πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα. Διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να προκληθεί από ατύχημα σε ορυχείο ουρανίου, σε σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου, κατά τη μεταφορά και αποθήκευση των καυσίμων, στη βιομηχανία πυρηνικών όπλων, στη συλλογή και αποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων, σε πυρηνικό πλοίο ή υποβρύχιο, από την πτώση πυρηνικού δορυφόρου και από ατύχημα σε νοσοκομείο ή ερευνητικό κέντρο που χρησιμοποιεί ραδιενεργά υλικά. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι υπάρχουν στα ορυχεία, και στους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και επεξεργασίας αποβλήτων.


Οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας αποτελούν μεγάλο κίνδυνο. Το παραμικρό λάθος στα περίπλοκα συστήματα ενός πυρηνικού σταθμού μπορεί να καταλήξει σε καταστροφή. Το χειρότερο ατύχημα συνέβη στην πρώην Σοβιετική Ένωση, τη σημερινή Ουκρανία, στο Τσερνομπίλ, το 1986. Σ' αυτόν τον πυρηνικό σταθμό υπήρχαν 4 αντιδραστήρες, ένας από τους οποίους επρόκειτο να σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί για λόγους περιοδικής συντήρησης. Πριν απ' αυτό όμως αποφάσισαν να εξετάσουν για πόσο χρονικό διάστημα ο επιβραδυντής μπορούσε να παράγει ηλεκτρισμό. Η δοκιμή κατέληξε σε τρομερές εκρήξεις που έσπασαν τον αντιδραστήρα, προκάλεσαν φωτιά στο γραφίτη (επιβραδυντή) και έλιωσαν τα πυρηνικά καύσιμα. Από την κατεστραμμένη οροφή υπήρχε διαρροή ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή για 10 μέρες. Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο υπέστη τη χειρότερη έκθεση στη ραδιενεργό σκόνη, αλλά οι διαδικασίες εκκένωσης της περιοχής δεν ξεκίνησαν πριν περάσουν 36 ώρες. 135.000 άνθρωποι εκκένωσαν την περιοχή σε ακτίνα 35 χλμ. Η περιοχή θα είναι ακατάλληλη να κατοικηθεί για τις επόμενες δεκαετίες. Η ραδιενέργεια που διέρρευσε από το πυρηνικό εργοστάσιο σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους και χιλιάδες άλλοι εκτέθηκαν σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες επικίνδυνης ραδιενέργειας.


Το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ άνοιξε τα μάτια πολλών ανθρώπων και μετά την καταστροφή εμφανίστηκαν σε πολλές χώρες ομάδες κατά της πυρηνικής ενέργειας με αίτημα το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων. Το θέμα ανησύχησε και τις κυβερνήσεις, γεγονός που οδήγησε στην τρομερή αύξηση των συστημάτων back-up στα πυρηνικά εργοστάσια και στην προσεκτική επιλογή προσωπικού.

Πηγή: Planet Earth SOS

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις