Κυριακή, Μαρτίου 13, 2011

Πυρηνική Ενέργεια: Τα υπέρ και τα κατά


( Το εργοστάσιο του Τσερνομπιλ σήμερα)


Η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να έχει θερμούς υποστηρικτές αλλά και σφοδρούς πολέμιους
Πράσινη, φθηνή, ασφαλή και καθαρή την χαρακτηρίζει το πυρηνικό λόμπι. Είναι η λύση στην ενεργειακή κρίση και η απάντηση στις κλιματικές αλλαγές, λένε.
Επικίνδυνη και ρυπογόνα την χαρακτηρίζουν οι περιβαλλοντολόγοι και οι οικολογικές οργανώσεις. Δεν είναι λύση αλλά ένα ακόμα πρόβλημα, τονίζουν εμφατικά.
Ποια είναι όμως η αλήθεια για την πυρηνική ενέργεια:

Στις κλιματικές αλλαγές: Κατά την παραγωγή της οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι ελάχιστες και είναι το μόνο μέσο να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ενεργειακών πόρων. Βέβαια ένα πυρηνικό εργοστάσιο εκπέμπει περισσότερη θερμότητα στο περιβάλλον από ένα συμβατικό εργοστάσιο ίσης ισχύς.

Στο θέμα του κόστους: Το κόστος παραγωγής της πυρηνικής κιλοβατώρας είναι χαμηλό. Δεν υπολογίζεται βέβαια το υπέρογκο κόστος των ασφαλίστρων που καταβάλλονται για την μεταφορά του φορτίου, αλλά και αυτό της διαχείρισης παλαιών αντιδραστήρων.

Η απόσταση: Η υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πυρηνικό κλοιό αφού οι γειτονικές της χώρες έχουν πυρηνικούς σταθμούς, συνεπώς σε περίπτωση ατυχήματος, η ραδιενέργεια δεν έχει σύνορα. Δεν υπολογίζουν βέβαια πως η εγγύτητα σε ένα εργοστάσιο πυρηνική ενέργειας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι η απόσταση 50 χιλιομέτρων προκαλεί τετραπλάσιες επιπτώσεις από περιοχή που βρίσκεται στα 100 χιλιόμετρα.

Στην ασφάλεια: Οι περισσότεροι συμφωνούν πως τα επίπεδα ασφαλείας είναι σήμερα πολύ υψηλά, χωρίς βέβαια να μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως αποκλείονται τυχόν ατυχήματα

Στο θέμα των αποβλήτων και των εκπομπών: Καμιά χώρα δεν έχει βρει αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων ούτε μπορεί να μειωθεί η εκπομπή ραδιενεργών αερίων . Τα αποτελέσματα από την χρήση της φαίνονται σε βάθος χρόνου, έτσι δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη και καθαρή ενέργεια.

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις