Δευτέρα, Ιανουαρίου 12, 2009

Παγκόσμια οργή

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΣΙΑ



Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ



Την αγανάκτηση της διεθνούς κοινής γνώμης συνεχίζει να προκαλεί το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε όλο τον κόσμο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστινίους αμάχους, ζητώντας την άμεση παρέμβαση των διεθνών οργανισμών.


Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, κατά την αστυνομία, ή 80.000, κατά τους διοργανωτές, πραγματοποίησαν μεγάλη πορεία στις Βρυξέλλες, ζητώντας τον τερματισμό του μακελειού και μια πιο ισχυρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ενώσεις και τα κόμματα που διοργάνωσαν τη διαδήλωση αξίωσαν ειδικότερα την ανάκληση της προ μηνός απόφασης της Ε.Ε. να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ με μια πρώτη σύνοδο κορυφής, η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τους ερχόμενους μήνες. Στη Μαδρίτη, πολλές χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον άμαχο πληθυσμό, παρουσία εκπροσώπων κομμάτων και συνδικάτων, ενώ ογκώδεις κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες ισπανικές πόλεις. Στο χορό των διαμαρτυριών μπήκαν Παρίσι, Ρώμη και οι μεγαλύτερες πόλεις της Σουηδίας, ενώ στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, την Πράγα, το Βερολίνο, το Μόναχο και τη Φρανκφούρτη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις υπέρ του Ισραήλ και κατά της Χαμάς.


Σε μια πρωτοβουλία υπέρ της ειρήνης, επιφανείς προσωπικότητες του εβραϊκού κόσμου της Βρετανίας κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση, με επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Observer», να σταματήσει τη στρατιωτική δράση και να προβεί σε διαπραγματεύσεις: «Ανησυχούμε ότι μια συνεχιζόμενη επίθεση θα μπορούσε, αντί να φέρει ασφάλεια στο Ισραήλ, να ενισχύσει τους εξτρεμιστές, ν' αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να επιδεινώσει τις εντάσεις με το ένα εκατομμύριο Αραβες πολίτες εντός του Ισραήλ».



Βέλη κατά Αράβων



Οι φωνές διαμαρτυρίας για το μακελειό της Γάζας αντηχούν από την Ευρώπη ώς την Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό) κι από εκεί ώς την Ασία (Πακιστάν, Ινδονησία, Χονγκ Κονγκ) για να κορυφωθούν στον αραβικό κόσμο. Κάπου 2.500 Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χθες ειρηνικά στη Βηρυτό, ενώ στη Δαμασκό οργισμένοι πολίτες κατηγόρησαν τους Αραβες ηγέτες για απραξία. Τα βέλη στράφηκαν κυρίως εναντίον του Αιγύπτιου προέδρου Μουμπάρακ, εξαιτίας της άρνησης του Καΐρου ν' ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας προς τη Γάζα. Την ίδια ώρα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Γουαλίντ Μουάλεμ, κατηγορούσε το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, επικαλούμενος τους θανάτους γυναικών, παιδιών, διασωστών και δημοσιογράφων, καθώς και τη χρήση αμφιλεγόμενων όπλων, όπως οι βόμβες λευκού φωσφόρου. Από το Αμάν, η αγγελιαφόρος ειρήνης του ΟΗΕ, πριγκίπισσα Χάγια αλ-Χουσέιν προειδοποίησε για τον κίνδυνο «υπερχείλισης» της οργής των αραβικών πληθυσμών: «Είναι μια απειλή που ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει. Η οργή, η απογοήτευση, η ταπείνωση και ο πόνος που αισθάνεται η αραβική κοινή γνώμη κινδυνεύει να ξεχειλίσει... οι συνέπειες μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες».



(Πηγές: Ασ. Πρες - Γαλλικό - Ρόιτερς)



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/01/2009

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις