Παρασκευή, Μαΐου 06, 2011

Κούφιες λέξεις


Tου Παντελή Μπουκάλα


Οι μεν, προδιαγράφοντας τι θα συμβεί στα επόμενα 89 χρόνια του 21ου αιώνα, ανακήρυξαν «γάμο του αιώνα» την παντρειά του Λονδίνου. Οι δε (και συγκεκριμένα ένας Αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής) αξιολόγησαν την εκτέλεση του  ως το «πλέον κοσμοϊστορικό γεγονός των τελευταίων εκατό χρόνων». Αυτή η μανία των βαθμολογήσεων και της απόδοσης πρωτείων μάς αναγκάζει να πούμε ότι ακόμα και το εξωφρενικό έχει τελικά υπερθετικό βαθμό και ότι, ειδικά όταν αναφερόμαστε στα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένου του BBC και του CNN), η υπερβολή είναι λέξη αμήχανη και ανήμπορη να αποδώσει ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: ώρες επί ωρών για να καλυφθεί το τίποτα, ή τέλος πάντων κάτι λίγο παραπάνω από το τίποτα, διότι λέει ο κόσμος έχει ανάγκη από παραμύθια κι από τηλεοπτικό πετιμέζι για να γλυκαίνει τη ζόρικη καθημερινότητά του.
Πόσοι άλλοι «γάμοι του αιώνα» θα τελεστούν ώσπου να λήξει ο 21ος δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί, κι ας είναι υβρίδιο του Ιουλίου Βερν και του Αρθουρ Κλαρκ. Τίποτα δεν μας βεβαιώνει ότι ώς τότε δεν θα επιτρέπεται ακόμα και ο γάμος εκκλησιαστικών προκαθημένων ή ότι δεν θα ξεκαμπίσουν επιτέλους οι εξωγήινοι, οπότε σε κάποιον μεταμετανεωτερικό ναό μπορεί να συζευχθούν ένα γήινο δίποδο κι ένα ανθρωπόμορφο άλιεν. Αλλά για να φουσκώσουμε την ίδια τη δική μας μικροσυμμετοχή στα δρώμενα, για να νιώσουμε ότι είμαστε μέσα στην ιστορία και σε καλή θέση, αριθμημένη, διογκώνουμε την αξία συμβάντων που ο χρόνος (η επόμενη τριετία δηλαδή) θα τα αποδείξει ασήμαντα.

Αυτά ως προς τη μελλοντολογία. Ως προς την παρελθοντολογία, πρέπει να πέσει κανείς θύμα του ενθουσιασμού ή της βαθιάς άγνοιάς του για να αποφανθεί ότι η εκτέλεση του Μπιν Λάντεν είναι το ορόσημο για το οποίο θα θυμούνται οι επόμενες γενιές τα χρόνια 1911-2011. Σοβαρό γεγονός, δεν χωρεί αμφιβολία, ο θάνατος του αρχιτρομοκράτη αλλά αν δεν είσαι εγκλωβισμένος στον μικρόκοσμό σου (κι αν δεν θες να νιώσεις κι εσύ σπουδαιότερος, τεντωμένος από το ίδιο το συμβάν που μεγαλοποιείς), δεν θα του δώσεις και τα πρωτεία της αξίας. Δύο Παγκόσμιους Πολέμους είδαν τα χρόνια αυτά, αρκετές επαναστάσεις, με σημαδιακότερη, παρά την ήττα της, τη Ρωσική. Είδαν επίσης ό,τι εφιαλτικότερο θα μπορούσε να γεννήσει το μυαλό του ανθρώπου, το Ολοκαύτωμα, αλλά και πάμπολλα φωτεινά, όντως κοσμοϊστορικά, που σημαδεύουν την πορεία της ανθρωπότητας, από τη δημιουργία της πενικιλίνης ώς την προσελήνωση, τα διαστημικά ταξίδια, το Διαδίκτυο. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, ισχυρίζονται ορισμένοι, παρήχθη τόση ιστορία όση σε όλους τους περασμένους αιώνες. Κι ακόμα κι αν αυτό ηχεί υπερβολικό, έχει πολύ περισσότερη αλήθεια απ’ όση ο ισχυρισμός πως η εξόντωση του Μπιν Λάντεν είναι το μείζον γεγονός των τελευταίων εκατό χρόνων.
Πηγή: Εφημερίδα  Καθημερινή

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις