Κυριακή, Μαΐου 08, 2011

Η ελπίδα του τουρισμού



Του Άγγελου Στάγκου
(Αποσπάσματα)
 ...
 Οι πάντες παραδέχονται ότι αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει θετικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη του τουρισμού. Εκτός της ναυτιλίας, δεν υπάρχει άλλος τομέας με τόσες δυνατότητες ώστε να μπορεί να διεκδικεί σημαντική θέση στο παγκόσμιο στερέωμα.
Η σημασία του τουρισμού για τη χώρα είναι δεδομένη, έστω και αν δεν έχει γίνει σωστή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που της πρόσφερε άπλετα ο Θεός, συνδυάζοντας μια φύση εκπάγλου καλλονής με μια ιστορία τεράστιου ενδιαφέροντος. Οι νεοέλληνες, από την πλευρά τους, κακομεταχειρίστηκαν όσο μπορούσαν το φυσικό και το αστικό περιβάλλον, όπως και την ιστορική κληρονομιά που άφησαν όσοι ευτύχησαν να ζήσουν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο τις προηγούμενες εκατονταετίες και χιλιετίες. Ευτυχώς, το ποσοτικό και ποιοτικό μέγεθος της «προίκας» ξεπερνά ακόμη τις καταστροφικές δυνάμεις των σημερινών κατοίκων που επιμένουν να τη λυμαίνονται μ ε κοντόφθαλμη λογική.
Παρά την κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα, οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό είναι καλές.

...


Η επιδίωξη της Ελλάδας είναι να μείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και χρέος των κυβερνήσεών της, σε συνεργασία με τους φορείς που ασχολούνται και ζουν από τον τουρισμό, είναι να καταστήσουν τη χώρα μόνιμο και πολύ ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Για να γίνει αυτό, αφενός πρέπει να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, αλλά υπάρχει πάντα ο φόβος ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι σε θέση να το κάνει, και αφετέρου οι ιδιώτες πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους. Ευθύνες που ξεκινούν από την προσφορά καλών υπηρεσιών σε λογικές τιμές, περνούν από την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος και καταλήγουν στην άσκηση αφόρητων πιέσεων προς τις αρμόδιες διοικητικές αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Οι τουριστικοί φορείς στην Ελλάδα δεν έχουν συνηθίσει να πιέζουν και να συνεργάζονται με άλλους επαγγελματικούς φορείς ή τις Αρχές για να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν οι κατά τόπους τουριστικοί προορισμοί. Παντού στο εξωτερικό φροντίζουν να είναι καθαρός και ελκυστικός ο χώρος και πέρα από το ξενοδοχειακό οικοδόμημα και την περίκλειστη περιοχή του, πιέζουν, συνεργάζονται και καταγγέλλουν προκειμένου να συμπεριφέρονται επαγγελματικά οι ταξιτζήδες, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον δήμο για να διατηρεί την ελκυστικότητα της περιοχής, απαιτούν από την αστυνομία να ασκεί τα καθήκοντά της, ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των μουσείων. Γενικά, προσπαθούν να επιβάλουν τουριστική συνείδηση στη χώρα, ώστε να συντηρηθεί και να προωθηθεί το προϊόν.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η νέα γενιά των ιδιοκτητών ξενοδοχείων έχει τις γνώσεις, τις ιδέες και τη βούληση για την αναβάθμιση και την προώθηση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.
Το στοίχημα είναι ότι πρέπει να αντιληφθούν και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι πως πρόκειται για αγελάδα που απαιτείται να παραμένει ζωντανή και καλοθρεμμένη για να παράγει το γάλα, από το οποίο εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα το σύνολο σχεδόν της χώρας.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή 
Το παραπάνω κείμενο έχει διασκευαστεί και αναρτηθεί ως διαγώνισμα.
Για να το δείτε κάντε κλικ ΕΔΩ

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις