Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των φτωχότερων



Image result for συστήματα τεχνητής νοημοσύνης


Μπορεί στις πλουσιότερες γειτονιές του κόσμου, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) να έχουν ήδη αρχίσει να κατευθύνουν αυτοκίνητα δίχως οδηγούς σε δρόμους και λεωφόρους πόλεων οι κάτοικοι των οποίων διαχειρίζονται τα νοικοκυριά τους απλά δίνοντας εντολές σε έξυπνες μηχανές, αλλά η επανάσταση των «σκεπτόμενων» τεχνολογιών έχει ακόμα πολλά να προσφέρει, όχι μόνον στους έχοντες και τους κατέχοντες, αλλά και στους 3 δισ. ανθρώπους ανά την υφήλιο που διαβιώνουν σε συνθήκες φτώχειας.
Αυτό το χάσμα που χωρίζει πλούσιους και φτωχούς όσον αφορά την αξιοποίηση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διεθνούς Συνόδου –AI for Good Global Summit– οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη και θα ολοκληρωθούν αύριο. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ειδικοί, πολιτικοί φορείς και επιχειρηματίες έχουν αρχίσει ήδη ν’ ανταλλάσσουν τις απόψεις τους όσον αφορά το πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα όπως η φτώχεια, ο υποσιτισμός και η ανισότητα.
Παρότι ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος και οι ιδέες πολλές, εκείνοι που έχουν περάσει από τη θεωρία στην πράξη, έστω και σε πειραματικό στάδιο, δεν είναι πολλοί. Και την ίδια ώρα οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πρόοδος μορφών τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσει επίσης κοινωνικές αναταραχές με απρόβλεπτες συνέπειες οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχτούν επιζήμιες για τους πιο αδύναμους επί της γης. «Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο αλλά και να ζημιωθούν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη αν δεν δείξουν προσοχή», επισημαίνει ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Πάντως στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ερευνητική ομάδα ανέπτυξε και χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη των αποδόσεων των καλλιεργειών, μήνες πριν από τη συγκομιδή, με στόχο να προβλεφθούν τυχόν ελλείψεις τροφίμων ενώ η UNICEF επενδύει σε ερευνητικά προγράμματα για την διάγνωση του υποσιτισμού μέσω φωτογραφιών και βίντεο.
Πηγή: Protagon 

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις