Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2009

Το κινητό τηλέφωνο στην υπηρεσία της υγείας


Χωρίς πρόθεση να περιορίσουν τις υπηρεσίες τους που εκτείνονται από την αποστολή μηνυμάτων, πρόσβασης στο Ίντερνετ και τηλεφωνικών κλήσεων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδιώκουν να προσφέρουν τώρα και υπηρεσίες υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
Η ιδέα ενός τηλεφώνου που λειτουργεί ως «γιατρός τσέπης» έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στη μεγαλύτερη έκθεση της αγοράς που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη. Ανάμεσα στις πολλές πιθανές εφαρμογές για τις φτωχές χώρες, οι ειδικοί εστιάζουν στη δυνατότητα υπενθύμισης εμβολίων και εξετάσεων με ειδοποιήσεις μέσω κινητού. Επιπλέον, γιατροί που εργάζονται σε απομακρυσμένα νοσοκομεία μπορούν να εκμεταλλευτούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για να ενημερώνουν τον πληθυσμό για επιδημίες και ιούς.
..........................................
Η Ελίζαμπεθ Μπόεμ, αναλυτής στην Forrester Research, βλέπει οφέλη αλλά και περιορισμούς σε αυτή την πιθανή λειτουργία των κινητών τηλεφώνων. «Μια από τις μεγάλες προκλήσεις είναι ότι αυτοί που έχουν περισσότερη ανάγκη από ιατρικές συμβουλές είναι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που συνήθως δεν είναι εξοικοιωμένοι με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Κάποιες από τις υπηρεσίες που λειτουργούν ήδη αφορούν τη μέτρηση των επιπέδων ζαχάρου με μια συσκευή που συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο, το οποίο στέλνει τα στοιχεία απευθείας στον θεράποντα ιατρό, ενώ στις ΗΠΑ, η υπηρεσία Foodphone δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να στέλνουν φωτογραφία του γεύματος τους σε ειδικούς που στη συνέχεια ενημερώνουν με μήνυμα για τη θρεπτική του αξία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_19/02/2009_268126

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις