Δευτέρα, Φεβρουαρίου 15, 2010

Ευρωπαίες Τα κάνουν όλα και... συμφέρουν!

 

 (αποσπάσματα από δημοσίευμα της εφημερίδας ¨Το Βήμα¨)

Είναι πιο μορφωμένες από τους άνδρες αλλά αμείβονται λιγότερο στη δουλειά τους. Ταυτόχρονα κρατούν το σπίτι και αναθρέφουν τα παιδιά, ενώ πρέπει να βρίσκουν χρόνο να γυμνάζονται και να καλλωπίζονται. Οι ακροβασίες αυτές κοστίζουν ακριβά στην υγεία τους - σωματική και ψυχική. Ζητείται λύση! 

 

 

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΩΛΗ | Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010 

Κουρασμένη, παχιά και γερασμένη είναι η γυναίκα της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση από την Ιατρική Σχολή Καρλ Γκούσταβ Κάρους του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης και από την Ερευνητική Ενωση για τη Δημόσια Υγεία της Σαξονίας και της Σαξονίας-Ανχαλτ. Οπως σημειώνουν οι συγγραφείς της, ο γυναικείος πληθυσμός με ηλικία άνω των 65 ετών έχει εκτοξευθεί σε 17% από 14% που ήταν το 1990. Και μπορεί το προσδόκιμο ζωής των γυναικών να αυξάνεται στην εποχή μας, ωστόσο εκτός από την ποσότητα υπάρχει και η ποιότητα. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να σταματήσουν να αισθάνονται όπως η Μαίρη Παναγιωταρά ότι δεν είναι«τίποτα το σπέσιαλ, το καταπληκτικό...»
 ...
παρ΄ ότι έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από τους άνδρες, βρίσκονται πάντα χαμηλότερα στην εργασιακή κλίμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ηλικίες 18-24 ετών πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών (17,2%) σε σύγκριση με εκείνο των γυναικών (13,2%) στην ΕΕ εγκαταλείπει τις σπουδές του έχοντας ολοκληρώσει το πολύ τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το 2006 το 55,1% των φοιτητών που εισήλθαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ΕΕ ήταν γυναίκες. Και όμως, παρά τα τόσα προσόντα τους οι γυναίκες αμείβονται με λιγότερα χρήματα στην εργασία τους: στοιχεία του 2006 έδειξαν ότι στην ΕΕ οι γυναίκες κέρδιζαν περίπου 15% λιγότερα χρήματα ανά ώρα εργασίας σε σύγκριση με τους άνδρες.

Βέβαια όλα αυτά ισχύουν όταν οι γυναίκες έχουν εργασία, διότι συχνά η ανεργία τρώει τη ζωή τους. Μάλιστα η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκεται σε μια από τις πρώτες θέσεις (από το τέλος) όσον αφορά τη γυναικεία εργασία: όταν τα ποσοστά γυναικών παραγωγικής ηλικίας που εργάζονται στην πρώτη στη λίστα Ισλανδία φθάνουν το 80,8%, στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 47,9%. Σε αυτόν τον άνισο για τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες καθημερινό αγώνα ας προσθέσουμε τον παράγοντα «παιδιά», ο οποίος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, επηρεάζει την εργασία των γυναικών αλλά όχι και των ανδρών στην Ευρώπη, καθώς και τη μερική απασχόληση που αποτελεί καθαρά γυναικείο «προνόμιο»: το 2007 το 31,2% των εργαζομένων γυναικών στην ΕΕ εργαζόταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν μόλις 7,7%!

...

Παράλληλα οι γυναίκες αποδεικνύεται ότι ασχολούνται πολύ περισσότερο με καθήκοντα εντός της οικίας για τα οποία δεν πληρώνονται (και τα οποία δεν ξεπληρώνονται με τίποτε πολλές φορές): δεδομένα της Εurostat για το 2008 έδειξαν ότι στις Ευρωπαίες αντιστοιχούν κατά μέσον όρο 278 λεπτά οικιακών καθηκόντων ημερησίως, ενώ στους άνδρες ο χρόνος ενασχόλησης με τα του οίκου τους είναι λιγότερος από μισός. Στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση μαρτυρούν ότι και η φροντίδα των παιδιών αποτελεί γυναικείο καθήκον: οι γυναίκες ασχολούνται τριπλάσιο χρόνο σε σύγκριση με τους άνδρες ημερησίως με την ανατροφή των τέκνων τους.

Η μακρά ζωή των γυναικών σε σύγκριση με αυτήν των ανδρών δεν σημαίνει απαραιτήτως και χρόνια ανέφελα, απαλλαγμένα από προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τα δεδομένα, το γυναικείο φύλο πλήττεται (και τελικώς πεθαίνει) κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους. Ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες δείχνουν και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, ενώ τις χτυπούν ιδιαίτερα και νευροεκφυλιστικές νόσοι, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

...

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις