Πέμπτη, Μαρτίου 13, 2014

Η Λέξη της Χρονιάς




Και στις καλύτερες οικογένειες!

Πέρυσι, Λέξη της Χρονιάς ήταν το “hashtag”, η πιο γνωστή δίεση του γνωστού κοινωνικού δικτύου #twitter. Ξέρεις ποια είναι φέτος; Για να σου πω, πάρε πόζα...

Η λέξη “Selfie”, σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, είναι η λέξη της χρονιάς για το 2013, με το επιχείρημα ότι «αυξήθηκε κατά 17.000% η χρήση της, σε σύγκριση με το 2012». Δυνατό κι ακράδαντο επιχείρημα, για πολλά likes και favorites. “Selfie” είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε προκειμένου να αποδώσουμε το αυτοπορτρέτο, τη στιγμή που απαθανατίζουμε τη φάτσα μας, με smartphone ή με webcam κ.λπ. Στο διαδίκτυο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αυτές οι πόζες ακμάζουν, οι «αυτο-φωτογραφίες» πάνε κι έρχονται. Αυτό ακριβώς είναι το selfie και οι περισσότεροι ποζάραμε μαζί του πέρυσι και φέτος. Μόνο; Ειδικοί από το Λεξικό της Οξφόρδης είχαν εστιάσει σε αυτή τη λέξη από το 2002, αφού είχε εντοπιστεί σε μερικές ομάδες Αυστραλών. Selfie με φόντο ένα καγκουρό, γιατί όχι; Selfie μάγουλο με μάγουλο με ένα κοάλα. Selfie δε σημαίνει μόνο ότι φωτογραφίζεις αποκλειστικά τον εαυτό σου, αλλά -βασικά- τραβάς ο ίδιος τη φωτογραφία – κλακ.
Στη μόδα αυτή, εννοείται, έχουν πέσει και πολλοί διάσημοι άνθρωποι. Από εκείνον, όμως, που δε θα περίμενες ποτέ να κάνει selfie, ήταν ο Πάπας. Το πιο «ευλόγησον» selfie που έχεις δει ποτέ σου.
Πάντως, ένας Θεός (ασχέτως με τον αν συμπορεύεται και με τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα) ξέρει ποια θα είναι η λέξη της χρονιάς για το 2014.
Επειδή είμαστε ήδη καμένοι, να προτείνουμε από τώρα τη λέξη που δεν χρειάζεται μετάφραση, κουβαλά επάνω της ελληνικότητα (ναι, σαν ο πατέρας της κινηματογραφικής Βαρντάλος κάνω) και θα την καταλάβουν όλοι, παγκοσμίως; “Crisis”. Έχετε κάποια άλλη πρόταση;
Σπύρος Σεραφείμ

Πηγή: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=29398

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις