Σάββατο, Νοεμβρίου 22, 2008

ανθρωπος και μάζα

(από το διαδίκτυο,http://psilikatzoy.blogspot.com)

Έχει κατά καιρούς ειπωθεί ότι οι άνθρωποι σκέφτονται κατά κοπάδια. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι οι άνθρωποι παρασύρονται και τρελλαίνονται ευκολότερα σε κοπάδια. Δεν μπορούσα ποτέ να το καταλάβω αυτό. Ας πούμε, δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω κακό σε άνθρωπο είτε ήμουν ανάμεσα σε ένα μαινόμενο πλήθος, είτε όχι. Δεν δέχομαι ότι ένας άνθρωπος μπορεί να επηρρεαστεί από την μάζα, μόνο στην περίπτωση που και όταν είναι μόνος του δεν έχει πρωτοβουλία, κρίση και προσωπικότητα.

Βλέπω καμμιά φορά τα πιτσιρίκια στο γήπεδο. Κάνουν πράγματα τόσο βίαια που είμαι σίγουρη ότι αν τα πιάσεις ένα ένα και τα συζητήσεις, θα έχουν μετανοιώσει. Οι γονείς τους, θα χτυπιούνται ότι τα παιδιά τους δεν έχουν καμμία σχέση με όλη αυτή την βία. Όμως είναι πανεύκολο να δεις ότι τα παιδιά αυτά, επηρρεάζονται από την μάζα ακριβώς όπως θα επηρρεάζονταν από οποιονδήποτε που θα το είχε σκοπό. Έχουμε εδώ κοντά έναν ποδοσφαιρικό σύνδεσμο. Πιτσιρίκια το πολύ μέχρι 18. Φανατισμένα, με κανένα άλλο ενδιαφέρον στην ζωή τους, που η μόνη συζήτηση που θα κάνεις μαζί τους θα είναι η αναπαραγωγή αυτών που τους έμαθαν, ακόμη και έξω από την μάζα.

Ουσιαστικά δεν έχουν διαφορετική ψυχολογία μέσα στο γήπεδο απ΄ότι έξω από αυτό. Η ψυχολογία της μάζας είναι λάθος πράγματα που πολλαπλασιάζονται και ισχυροποιούνται. Δεν είναι σωστά πράγματα που διαστρεβλώνονται στο πλήθος. Η μάζα έχει τεράστια δύναμη γιατί σου δίνει την δύναμη να κάνεις αυτό που δειλιάζεις να κάνεις μόνος. Ή που δεν ξέρεις ότι το ήθελες. Δεν έχει όμως την δύναμη να σε μετατρέψει σε κάτι που ποτέ δεν ήσουν. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, μάλλον δεν γνωρίζει καθόλου τον εαυτό του ή έχει βρει μια πολύ καλή δικαιολογία.

Πέντε πιτσιρίκοι μια φορά είχαν συλληφθεί για τον βιασμό μιας δωδεκάχρονης. Ένας ένας ξεχωριστά ήταν μια χαρά παιδιά, είπαν οι αστυνομικοί. Μόνοι τους ίσως δεν θα το προσπαθούσαν. Η μάζα απλά τους έδωσε θάρρος και δύναμη. Είναι δηλαδή σαν να έχεις μπροστά σου έναν καταπληκτικό πιανίστα που δεν ήξερε ποτέ το ταλέντο του. Η μάζα είναι το πιάνο. Αν δεν το έπαιζε, δεν θα ήξερε ποτέ ότι είχε τέτοιο ταλέντο. Και θα είχε δίκιο να ισχυρίζεται το αντίθετο πριν το ανακαλύψει και ο ίδιος.

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις