Κυριακή, Αυγούστου 08, 2010

Εξήντα πέντε χρόνια από τη Χιροσίμα


 
Η Ιαπωνία τίμησε την 65η επέτειο από τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, παρουσία για πρώτη φορά του Αμερικανού πρεσβευτή. Στις 8.15 το πρωί, κτύπησε η καμπάνα της ειρήνης, την ώρα που το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945. Δεκάδες χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. «Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα.
Ο απολογισμός εκείνης της βόμβας ήταν στα τέλη του 1945 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης.
Αρκετές χιλιάδες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα. Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς.
Xirosima_nagasakiΤρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.
Έξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε.
Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρώτος ΓΓ που λαμβάνει μέρος, και ο Aμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία Τζον Ρους, επίσης ο πρώτος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών που λαμβάνει μέρος σε μια τέτοια τελετή.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,REUTER
 Πηγή : news.ert.gr
(Θλιβερή επέτειος, τελετές συγκινητικές και λόγια από επίσημα χείλη. Μετά , ξανά τα ίδια και τα ίδια, εξοπλισμοί, πόλεμοι , θάνατος και πυρηνικά. Θα θυμηθούμε ξανά την καταστροφή ...του χρόνου τέτοια μέρα)

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις