Τετάρτη, Φεβρουαρίου 16, 2011

Περισσότεροι φτωχοί στον κόσμο...

Και μετά μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα!
Μήπως εννοούμε τα δικαιώματα των "χορτάτων", των δυτικών, που ανέχονται να κάνουν "shopping therapy" δίπλα από τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα;




αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ως αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2010 είχε αποτέλεσμα να βρεθούν κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας άλλοι 44 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ενδεικτικά της κατάστασης και βασίζονται σε στατιστικές για το εισόδημα και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες με χαμηλά έως μέτρια εισοδήματα. Ως όριο της ακραίας φτώχειας ορίζεται η δαπάνη των 1,25 δολαρίων την ημέρα ανά άτομο. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα κάτω από αυτό το όριο.
"Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 15% μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011 και δεν είναι παρά μόνο 3% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο του, το καλοκαίρι 2008" αναφέρει ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
"Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν σημειωθεί απότομες αυξήσεις στις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τη ζάχαρη και τα βρώσιμα έλαια και μια σχετικά μικρότερη αύξηση της τιμής του ρυζιού" αναφέρει η ίδια πηγή.
Αυτές οι αυξήσεις ήταν προς όφελος των αγροτών και ορισμένων εξαγωγικών χωρών. Όμως, για την Παγκόσμια Τράπεζα, ο αντίκτυπός τους στο σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη είναι αρνητικός: έχουν βγάλει μόνο 24 εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, ενώ έχουν βυθίσει σε αυτήν 68 εκατομμύρια άλλους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2008, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας εκτιμούσαν τότε ότι 105 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν οδηγηθεί κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας, η οποία τότε είχε καθοριστεί σε ένα δολάριο την ημέρα κατά άτομο.

Πηγή: Εφημερίδα Αυγή

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις