Σάββατο, Νοεμβρίου 28, 2009

Ο Miro της Μαγιόρκα (6/9/2009 - 5/2/2010)


(έκθεση στη Θεσσαλονίκη)
Η έκθεση Ο Mirό της Μαγιόρκα, μια συνεργασία του Τελλογλείου και του Ιδρύματος Pilar i Joan Mirό της Μαγιόρκα παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις αυτού του καλλιτέχνη στην Ελλάδα. Ένας μεγάλος αριθμός έργων και τεκμηρίων του Mirό (ξεπερνούν τα 400) καλύπτουν όλη τη θεματολογία του και αφορούν: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, σχέδια, σκίτσα για γλυπτά ή για δημόσια τέχνη, για sobreteixisms, για μπαλέτο, για μουσική, υλικό για τον Βασιλιά Ubu του Jarry (με ξεχωριστή σημασία για τον Mirό).





Ο Miro σε ολόκληρη την πόλη
Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο συνέπεσε με την Κίνηση των Πέντε Μουσείων (5Μ), μια κοινή προσπάθεια πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού, του Κρατικού Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης, και του Τελλογλείου Ιδρύματος να συνεργαστούν στενότερα για την προώθηση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκης. Έτσι, στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι, στην έκθεση «Eργαστήρια του Joan Μirό», θα συνυπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χαρακτικών της ώριμης περιόδου του Μirό με ένα σημαντικό δείγμα της σύγχρονης παραγωγής των εργαστηρίων της Μαγιόρκα από 40 νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, βραβευμένους από τους Sotheby’s. Επίσης μια σειρά φωτογραφιών από τον σπουδαίο φωτογράφο που απαθανάτισε τον Μirό σε ώρες εργασίας, τον Francesc Català-Roca εκτίθεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μαζί με τη συμβολική φιλοξενία δίπλα τους ενός ζωγραφικού έργου του Μirό. Σε αντίστοιχη χειρονομία συνεργασίας στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο εκτίθενται επίσης από ένα ζωγραφικό έργο του Μirό. Το άπλωμα της έκθεσης Μirό στην πόλη συμπληρώθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Δημητρίων που φιλοξενούν παράλληλα με την έκθεση Μirό εκδηλώσεις πολιτισμού, μουσικής, λόγου, δρώμενων και γαστρονομίας, ενισχύοντας ουσιαστικά σχέσεις πολιτιστικών ανταλλαγών.


Από την ιστοσελίδα του Τελλογλείου : http://www.tf.auth.gr/teloglion/default.aspx?lang=el-GR&loc=1&&page=558&eventid=470


Επισκεφθήκαμε την έκθεση με μαθητές της Α Λυκείου και αποκομίσαμε (και οι μαθητές) άριστες εντυπώσεις

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις