Κυριακή, Δεκεμβρίου 20, 2009

Ποιος θα διαχειριστεί την εθνική πολιτιστική κληρονομιά;


(Μαρία Θερμού, απόσπασμα)





Αρχαίος Δίολκος, ένα μνημείο σε απόγνωση
«Oι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία προστατεύονται και συντηρούνται αποτελεσματικότερα όταν αποτελούν μέρος της ζωής των πολιτών και όταν περιλαμβάνονται στη λεγόμενη οικονομία του ελεύθερου χρόνου και στη διά βίου εκπαίδευση ». Οι καιροί έχουν αλλάξει από την εποχή που υπήρχε η άποψη ότι μόνο το κράτος πρέπει να ενδιαφέρεται για τις αρχαιότητες. Ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης το δήλωσε ξεκάθαρα στην ομιλία του «Οι τοπικές κοινωνίες και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.


(...)
«Ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενημερώνονται κατάλληλαώστε να εκτιμούν την αξία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς . Εχουν άλλωστε δικαίωμα και υποχρέωση να ενδιαφέρονται για το παρόν και το μέλλον του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντοςστο οποίο ζουν» ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Θέμελης. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ αρχαιολόγων και τοπικών κοινωνιών. Κάτι που προϋποθέτει όμως επίπονες προσπάθειες και ενέργειες για την απλοποίηση και μετάδοση του πολιτιστικού αγαθού (διαλέξεις, ξεναγήσεις, ταινίες, ντοκυμαντέρ, δημοσιεύματα, συζητήσεις σε δήμους, κοινότητες, σχολεία, τοπικές οργανώσεις, ενημερωτικά φυλλάδια, συμμετοχή εθελοντών ή μαθητών στην ανασκαφή, στον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων κτλ.). Σοβαρό ρόλο παίζει επομένως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο κ. Θέμελης, διότι η απουσία της αποξενώνει τους πολίτες από τις ρίζες του απώτερου ή άμεσου παρελθόντος τους και επιδεινώνει την παρεξηγημένη σχέση μεταξύ κράτους-πολίτη, μεταξύ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πολιτών. «Σήμερα, που οι αρχαιολογικοί χώροι θεωρούνται παράγοντες ανάπτυξης, το κεντρικό ζητούμενο είναι να βρεθεί η κατάλληλη διαχειριστική διαδικασία που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις αξίες ενός αρχαιολογικού χώρου (ιστορικές, πολιτιστικές, επιστημονικές, αισθητικές, διδακτικές), και ταυτόχρονα τις οικονομικές του δυνατότητες» πρόσθεσε.






Π έρα από αυτά, στόχος είναι η ανάπτυξη ενός πολιτιστικού τουρισμού υψηλών προδιαγραφών με αυξανόμενη επισκεψιμότητα, τόνωση του ενδιαφέροντος των τοπικών κοινωνιών για την πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και εγγύηση ότι αυτή η κληρονομιά θα κρατήσει τη δυναμική της για πολύ καιρό και θα διατηρηθεί αλώβητη για τις επόμενες γενιές. Αυτά, όπως τόνισε ο ομιλητής, μέσα στο πνεύμα και της λεγόμενης αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους της ούτε αναλώνει τον πολιτισμικό της πλούτο, διότι είναι αναντικατάστατος. «Η πολιτιστική κληρονομιά δεν έχει μόνο ανάγκη προστασίας. Πρέπει να είναι προσιτή και κατανοητή στον ντόπιο και ξένο πληθυσμό όλων των ηλικιών, των κατηγοριών και των σωματικών δυνατοτήτων» επισήμανε εξάλλου ο κ. Θέμελης. Για να καταλήξει όμως ότι «στην περίπτωση διλήμματος μεταξύ χρήσης ή προστασίας, υπερισχύει η προστασία». 
Πηγή εφημερίδα Το Βήμα : 
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=305587&dt=19/12/2009

θέματα

Δημοφιλείς αναρτήσεις